Fredrik Sjöshult

Ladda ned Zlatanboken gratis – hur tänker förlaget?

Årets bok har nu landat i bokhandlarna och redan nu talas det om miljoninkomster för Zlatan Ibrahimovic, medförfattaren David Lagercrantz och Bonnier.

Men hur tänker förlaget när de släpper en gratisversion av Zlatanboken till biblioteket samma natt som boksläppet?

Jag tror mycket på e-boken i framtiden. Fler skaffar surfplattor som också fungerar utmärkt som läsplattor för böcker. När jag åkte utomlands sist hade jag laddat ned ett antal av de senaste böckerna till min iPad – smidigt och enkelt att bära med sig.

Det borde finnas en stor kommersiell potential när kostnader för tryck och återförsäljare kapas.

När Zlatanboken släpptes i natt var också den nya nätbokhandeln Dito, som är specialiserad på e-böcker, snabbt ute och sålde boken direkt vid midnatt. En kul offensiv satsning.

Men när jag vaknade i morse kollade jag biblioteket före Dito och där fanns redan Zlatanboken tillgänglig för nedladdning.

Här kan ni se vilka böcker som finns tillgängliga på Stockholms stadsbibliotek just nu – heta titlar som Steve Jobs-biografin, Läckbergs nya, GW och Guillou. (Här kan du välja ditt bibliotek.)

Så – varför ska jag köpa böcker längre när det är enklare och gratis på biblioteket? Slår inte det här undan benen för nätbokhandlarna när det är lika enkelt att gå till biblioteket som till bokhandeln i surfplattan? Är det värt kronorna per utlånat ex?

Och var det verkligen så här förr i tiden? Kom nya böcker direkt till biblioteken? Dröjde inte det några månader innan nyheterna kom?