Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Kamprad hemlig ägare bakom Carema


I tisdagens Expressen avslöjar jag en av de hemliga ägarna bakom skandalbolaget Carema.

Han heter Ingvar Kamprad och har investerat 712 miljoner kronor i Caremas ägarfond.Hittills har det varit okänt vilka de hemliga ägarna bakom Carema är. Spåren har slutat hos det hemlighetsfulla investeringsbolaget Triton och om ni kollar in deras hemsida ser ni att det handlar om ett extremt hemlighetsfullt bolag.

Ingen info om vilka bolag som fonden äger och ingen info om hur det gått för tidigare investeringar.

Triton är ett klassiskt riskkapitalbolag. Kapital som används för att köpa företag  samlas in i fonder från rika investerare världen över. Triton har köpt och sålt svenska företag under flera år med stor framgång. Transportfirman Frigoscandia och barnmatsföretaget Semper är två exempel på svenska Tritonklipp.

Ingvar Kamprad och Inter Ikea, som är varumärkesbolaget i Ikeasfären och den riktiga kassakistan, var med och grundade Triton för tolv år sen. Inter Ikea, där Ingvar Kamprad sitter i styrelsen, har bara under de fem senaste åren fått 33 miljarder kronor från Ikea eftersom bolaget tar ut en franchiseavgift på tre procent från varuhusen.

I Tritons tredje fond, som äger Carema, har Inter Ikea investerat 712 miljoner kronor. Det motsvarar 3,5 procent av fondens kapital.

Uppgifterna bekräftades på måndagen av Inter Ikeas informationschef Anders Bylund. Han berättar också att Inter Ikea reagerat på uppgifterna om hur Carema misskött äldrevården och tagit kontakt med Triton för att få till en skärpning.

– Vi förstår om människor är upprörda. Alla förtjänar en värdig omvårdnad på gamla dar. Vi har agerat och framfört detta till Triton, säger Bylund.

– Jag är övertygad om att Triton delar detta synsätt och att Caremas ledare och medarbetare gör sitt yttersta för att rätta till bristerna.

Dagens industri har tidigare uppgett att investeringar i Tritonfonden brukar växa med 25-30 procent per år. Om det skulle stämma i fallet Kamprad och Caremas ägarfond innebär det att Kamprads 712 miljoner kan växa till 2,2 miljarder kronor om fem år som är den normala placeringshorisonten i den klipparbransch som kallas för riskkapital.

Läs mer om Kamprad och Carema i tisdagens Expressen.

Uppdaterat med fler länkar:

Dagens industri uppmärksammar nu avslöjandet.

Även Dagens Nyheter, som varit nyhetsledande i rapportering om missförhållanden inom Ikea, skriver nu om Kampradkopplingen.

Svenska Dagbladet: ”Kamprad delägare i skandalbolaget”.

PS/

I lördags avslöjade jag att Ingvar Kamprads ryska mardröm fortsätter – ny muthärva avslöjad i ryska Ikea med en svensk i huvudrollen.

Och i söndagstidningen avslöjade jag Skypemiljardären Niklas Zennströms första svenska investering – en nyhet som bekräftades på måndagen.

Har ni fler bra nyhetstips om ekonomi? Mejla mig på fredrik.sjoshult@expressen.se eller ring 0702-555 121