Fredrik Sjöshult

Huvudpersonen i 1,8-miljarderssvindel talar ut

Han är huvudpersonen i en svindlerihärva på 1,8 miljarder kronor.

Men kulturprofilen och elbolagschefen Boris Benulic är lugn när han möter Expressen hemma i lägenheten i Solna.

– Jag har inte packat några väskor till häktet, säger han.

De norska ägarna av Sveriges sjätte största elbolag, Kraft & Kultur, har anmält ett bedrägeri på 1,8 miljarder kronor i det svenska dotterbolaget under de senaste åren och vd:n Boris Benulic har fått gå.

– Vi är skakade. Allt tyder på att bolaget är drabbat av en omfattande bokföringsmanipulation, säger Oddbjørn Schei, styrelseordförande och ägarrepresentant i Kraft & Kultur.

Benulic hade i går inte hört av polisen eller skaffat advokat, bara en PR-konsult i form av Harald Ullman som i förra veckan även anlitades av den sexbrottsmisstänkte Julian Assange.

Boris Benulic förklaring går ut på att de hårda vintrarna i Sverige resulterat i 700-800 miljoner kronor i förlust för Kraft & Kultur de två senaste åren – inte 1,8 miljarder kronor som de norska ägarna påstår i anmälan.

– Det är jätteenkelt. Vi har ingått fastprisavtal med kunder för 41 öre per kilowattimme utan att det har varit säkrat till fastpris när vi köpt elen på elbörsen. Om elen då kostar 95 öre tappar du 54 öre per jävla kilowattimme som du levererar till kunden. Så har det gått till i princip.

Borde ni inte ha sett det här när ni fick fakturorna för inköpt el?

– Elmarknaden är väldigt stökig när det gäller fakturering.

Kraft & Kultur har gått med vinst i Sverige de senaste åren på grund av att kostnaderna för inköp av el bokförts fel. Om kostnaderna bokförts rätt säger Benulic att Kraft & Kultur hamnat ”åt helvete på minus”.

– Jag tar mitt ansvar genom att gå. Jag borde ha sett det här.

Och det handlar inte om ett bedrägeri?

– Nej, inte från min sida.

– Det finns ingen som tjänat en spänn på det här.

Inte mer än att ni har sluppit få sparken på grund av jätteförluster?

– Ja, det är ungefär det. Vilket är lite fattigt och sorgligt i sammanhanget.

Har ni fått bonus?

– Vi får tre månadslöner om vi uppfyller vissa parametrar varje år. Det är så lite att det är sorgligt.

Hade du verkligen fått bonus om du redovisat de här brakförlusterna?

– Men tror du verkligen att någon skulle bry sig om att trixa med bokföringen för tre månadslöner? Hallå!

Boris Benulic vill inte fotograferas vid sitt köksbord eftersom han tycker att han ser mer ”intellektuell och begåvad” ut vid sina böcker. När han ställer sig framför några boktravar skämtar han:

– Det här ser mer bohemiskt ut. Då tänker dom: Vilken svindlare!

När vi skiljs åt säger han:

– Observera mitt lugn och min trygghet. Jag har inte packat några väskor till häktet.

FAKTA – Kraft & Kultur

Boris Benulic är en känd kulturpersonlighet som bland annat skrivit en bok om Naomi Klein tillsammans med den liberala debattören Johan Norberg.

Han startade miljöprofilerade Kraft & Kultur för elva år sedan. Affärsidén har gått ut på att kunder som vill ha grön el också är intresserade av kultur. Elbolaget har därför gett ut kulturtidskriften Voltaire och startat bokförlaget Lycknis.

Kraft & Kultur har fördubblat sin försäljning på två år och sålde el för 2,7 miljarder kronor under 2010. Benulic lön låg på 1,6 miljoner kronor – en ökning från 970 000 kronor två år tidigare.