Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Doldisens Caremaklipp: 212 miljoner

I dagens Expressen avslöjar jag en av de största vinnarna i skandalbolaget Carema:

Doldisen Peter Weiderman som sålt företaget två gånger och tjänat 212 miljoner kronor – hälften slussar han nu vidare till skatteparadis.

Nu jobbar han för familjen Wallenberg med att göra privatiserade apotek till en miljardaffär.

Peter Weiderman är en av grundarna av Carema och redan för sex år sen tjänade han 100 miljoner kronor när brittiska 3i köpte Carema.

Försäljningen blev grunden för ett riktigt stort klipp för Weiderman eftersom han fick komma tillbaka till Carema. De nya ägarna behövde honom som styrelseordförande i en fortsatt aggressiv expansion i Sverige – och i gengäld fick han köpa in sig i Carema igen.

De senaste åren har Carema vunnit flera upphandlingar när vård­centraler, psykiatri, specialistvård, äldre­omsorg och missbruksvård privatiserats.

Under rubriken ”framtidsutsikter” konstaterade Carema 2008 bland annat att äldreomsorg för 3,5 miljarder kronor skulle upphandlas året efter.

I siffror handlade det om en försäljnings­utveckling på 4,3 miljarder kronor år 2005 till 7,3 miljarder 2009 för Caremakoncernen, där moderbolaget i perioder hetat Ambea.

Målet för huvudägaren 3i har varit att Carema skulle växa snabbt, sam­tidigt som kostnaderna pressades ned för att vinstmarginalen skulle vara på topp vid en försäljning efter fem år.

I början av förra året blev det bingo för ägarna. Riskkapitalbolaget Triton, där Ingvar Kamprad finns med som investerare genom Inter Ikea, köpte Carema och vinsten för riskkapital­kollegan 3i blev 3,5 gånger insatt kapital. Triton betalade åtta miljarder kronor för Carema.

Men även Peter Weiderman gjorde ett klipp eftersom han ägde drygt tre procent av Carema, enligt den sista årsredovisningen före köpet.

Till slut handlade det om 212 miljoner kronor i vinst som tickade in i hans svenska förvaltningsbolag förra året. 100 miljoner slussades direkt vidare till hans bolag Luthson på Cypern som äger det svenska förvaltningsbolaget.

I Sverige har Weiderman nu rekryterats av Wallenbergsfären för att göra Investors apoteksinvestering till ett miljardklipp. När apoteken privatiserades köpte Investor upp 25 sjukhusapotek och Weiderman är nu ordförande för Wallenbergs apotekskedja.

När Expressen i går nådde Peter Weiderman och frågade om Caremavinsten sa han kort:

– Jag har inte tid att prata nu. Jag är på väg in i ett möte.

Betalade ingen skatt i Sverige

Han ber om att få frågor mejlade och svarar senare.

Expressen: Hur ser du på den vinst som gjordes 2010?

Weiderman: ”Arelia har gjort vinster på investeringar under 2010 bla i samband med att innehavet i Ambea (Caremas ägarbolag, red anm) såldes mars 2010.”

Varför ägs Arelia av ett bolag på Cypern?

”Luthson Holding Ltd är ett Cypriotiskt kapitalförvaltnings­bolag som kontrolleras av mig. Bolaget är in­riktat i på investeringar utanför Norden.”

Vore det inte rimligt att du skattade för vinsten i Sverige?

”Arelia Invest AB betalar skatt i Sverige. Luthson Holdings Ltd betalar skatt på Cypern. Jag betalar skatt i Sverige.”

Enligt Arelias senaste bokslut betalade företaget ingen skatt i Sverige efter vinståret. Privat deklarerade han enligt den senaste deklarationen för en inkomst av tjänst och kapital på två miljoner kronor.

Peter Weiderman sitter också i styrelsen för en rad andra välfärdsföretag – privatiserade skolor, förskolor och vårdhem. Se hela listan på hans bolagsengagemang här.

Om du vill läsa mer om Carema (Ambeas) utveckling finns årsredovisningen för 2008 här och 2009 här.