Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Glöm inte bort att Antonov är Mullers kompanjon

Victor Muller rundade regeringen när han köpte Saab tillsammans med Vladimir Antonov.

Och Muller har sen under lång tid arbetat för att Antonov skulle få ta över Saab.

Vi får inte glömma det när Antonov nu gripits i London efter en misstänkt bankplundring.

Vi backar bandet till den första akten i cirkus Muller – när han ville köpa Saab men saknade pengar. I kulisserna dök Vladimir Antonov upp för första gången.

Men ryssens rykte var skamfilat och därför gjorde Riksgälden en rejäl granskning av honom. Säpo och amerikanska FBI involverades i utredningen och slutsatsen blev att Riksgälden inte kunde gå med på att svenska staten ställde upp med lånegarantier om Antonov fanns med som ägare.

Muller tvingades söka andra finansiärer.

Lösningen blev ett företag i ett skatteparadis – Tenaci – som fyllts på med kapital av Antonov. En snygg rundning av Riksgälden och den svenska regeringen.

Efter det har Muller och Antonov riktat en offensiv lobbykampanj mot den svenska regeringen för att Antonov ska accepteras som Saabägare på riktigt och när krisen kom i våras var Mullers lösning på nytt Antonov.

Muller har i intervjuer berättat om hur han kämpat för detta och Antonov konstaterade på bilsalongen i Genève att han blivit accepterad.

– Det är skillnad från i fjol. Då såg alla i Genève mig som en kriminell person. Men de hade fel, berättade Antonov för Dagens industri.

Han gödkändes till slut av Riksgälden, men fick nobben av europeiska investeringsbanken, EIB, som varnats om att han var inblandad i tveksamma affärer i Baltikum. Därför tilläts han inte komma in som ägare så länge EIB lånade ut miljarder till Saab, även om svenska staten ställde upp med lånegarantier.

Inte ens det hindrade Muller från att fortsätta luta sig mot Antonov och när han nu gripits i London kvarstår faktum – Saab är i händerna på en misstänkt bankplundrare. Han är fortfarande Mullers kompanjon i ägarbolaget.

Vad hade hänt om han även släppts in i Saab och fram till köttgrytorna med EIB-lån?

Jag fick i går ett mejl som ger en bild av vad som hänt där:

”Bankplundringen av Lettlands Sparbank bör nog belysas mycket mera, för drabbade är sjukhus, kommuner, tusentals pensionärer, spararna, Riga stads stadshus, mm. Drabbade är inte SAAB anställda men tungt ett helt land Lettland. Ca. 2,2 miljoner invånare. Också Litauen. Det är vad som vår svenska press inte belyser på ett synbart sätt.

Riga är just nu regnfylld och blåsig.”

Läs mer om vad jag skrivit tidigare om Antonov och Muller:

Saabkramarna, Antonov och bankplundringen

Spelet över för ”Victory Victor”

In med kineser – ut med Muller och Antonov.

Snart kan Saab vara historia.