Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Googles nya gratistjänst – tidtabeller

Google lanserar i dag en ny gratistjänst – tidtabeller för hela Sverige i Google Maps.

Svenska Google bjöd på onsdagsmorgonen in till en presentation av den senaste nyheten för svenskar som använder Google. Ett hårt arbete har lagts ned för att samla in Sveriges alla tidtabeller med hjälp av Samtrafiken och mata in informationen i Google Maps.

Nu är det klart och alla som surfar in på Google Maps via datorn eller smartmobilen kan gratis använda tjänsterna. Tidigare har Google Maps kunnat ge vägbeskrivningar för den som vill ta sig till fots eller med ett eget fordon mellan två punkter, men nu kan även de som vill åka kollektivt ta reda på snabbaste vägen med buss, järnväg, etc på Google Maps genom att fylla i start och mål för resan.

Google berättade på morgonen att många sökningar redan nu handlar om att hitta tidtabeller och det har Google tagit fasta på när tjänsten Google Transit nu lanserar. Google ser också att avregleringen av svensk kollektivtrafik kommer göra det snårigare för de som vill åka kommunalt att hitta rätt.

– Det gör att det finns ett större behov tjänster som Transit, säger Jeanna Rutherhill, försäljningschef för resebranschen på Google Sverige.

Men hur ska Google tjäna pengar på Transit?

– För tillfället har vi inga planer på att lägga in annonser för att tjäna pengar på Google Transit. Vi har svenska annonser i Google Maps men vi gör inte det här för att lyfta någon affär, säger Rutherhill.

-Vi gör det för att det är en bra tjänst för allmänheten och turister som kommer vill resa inom landet. Vi gör också det här för att det är bra för miljön.

Och pressad om hur Google ska kapitalisera på tidtabellerna försökte Rutherhill framhärda de ädla motiven. Riktigt så enkelt är det inte. Googles masterplan är givetvis att få upp trafiken till Google Maps, som har konkurrens av bland annat Eniro och Hitta i Sverige, och tjäna pengar på att sälja annonser i kartorna…

Här hittar du Google Maps (klicka på vägbeskrivning och bussikonen för att hitta rätt).