Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Bankernas hyckleri om höjda bolånemarginaler

(Illustration från tisdagstidningens krönika – klicka för att se bilden större.)

Här ser ni det svart på vitt – bankerna har hittills i år fördubblat sin vinst på ditt bolån när räntemarginalen skjutit i höjden.

Och det är hyckleri att förklara det med något annat än att bankernas vinst används till att öka utdelningarna och göra rika aktieägare ännu rikare.

Bankerna fortsätter att göra kanonvinster. Nordea var först ut bland bankrapporterna i förra veckan och det visade sig att vinsten bara under det senaste kvartalet blev 5,2 miljarder kronor. Ingen av de andra bankerna har vinstvarnat och därmed kan man utgå från att de andra tre storbankernas vinster hamnar i närheten av prognoserna på fyra miljarder i kvartalsvinst per bank när de presenteras i veckan.

Alla banker försöker göra sitt yttersta för att tona ned vinsterna på bolånetagare (för att inte provocera kunder att kontakta andra banker). Men om du lyssnar noga på bankrapporterna kommer du höra att det skryts om det som på finanslingo kallas för ”stärkt räntenetto”. Nordea skrev också i en bisats om ”högre utlåningsmarginaler” i Sverige.

SEB ska ha all heder av att banken presenterar sin kostnad för kostnad för att låna upp pengar till ett bolån, men av lätt insedda skäl mörkas historiken för marginalen. Jag har dock tillgång till den och kan avslöja att SEB i början av året tjänade 8 900 kronor per utlånad miljon om man jämför listpris för bolån med SEB:s publicerade upplåningskostnad. Nu i oktober har förtjänsten per bolånemiljon ökat till 15 600 kronor.

Vi kan utgå från att det ser likadant ut i de andra bankerna eftersom de lånar upp pengar på samma marknad och har samma räntor.

När jag tidigare pressat bankdirektörerna på bolånemarginalerna har förklaringarna gått ut på att bankerna måste samla mer pengar i ladorna för att banken ska vara stabil och klara en kris, de så kallade Basel-reglerna.

Det är hyckleri och nu ska jag förklara varför.

Ta Swedbank som exempel: 2009 delades noll kronor ut till aktieägarna, förra året var utdelningen 2,1 kronor per aktie och årets utdelningsprognos ligger på 5,8 kronor. En förklaring till ökningen är att Swedbank beslutat att 50 procent, och inte 40 procent som tidigare, av årsvinsten ska delas ut.

De andra bankerna har också valt att skyffla ner miljarder i sina aktieägares fickor – utdelningen från SEB väntas öka med 106 procent i årets bokslut jämfört med 2009, Handelsbanken väntas höja utdelningen med 23 procent och Nordeas utdelning väntas öka med 25 procent under tvåårsperioden.

Ditt bolån blir alltså dyrare för att aktieägarna ska få mer pengar – de som redan har mycket vill ha mer. Det handlar inte bara om Basel och stabilitet.

Så vad göra?

Tyvärr ser den svenska bankmarknaden ut som en kartellmaffia just nu med nästan identiska räntor och noll konkurrens. Trots att marginalerna på bolån ökar är det ingen av bankerna som startar ett priskrig.

Obegripligt.

###

FAKTA – Riksbanksbesked om räntan i veckan

På torsdag kommer riksbanken med ett nytt besked om styrräntan och ränteprognosen framöver.

Just nu ligger styrräntan på 2,0 procent och någon höjningen väntas inte från riksbanken.

Riksbankchefen Stefan Ingves och hans allierade hökar i direktionen har dock varnat för höjd ränta med 1,3 procentenheter under de kommande två åren, men om den prognosen sänks på torsdag med tanke på det ekonomiska läget kommer även boräntorna sänkas på sikt.