Fredrik Sjöshult

Näringsminister Hägglund?

Foto: Robban Andersson/Expressen

Varför blir inte Göran Häglund från företagarpartiet KD näringsminister när regeringspusslet nu kan läggas om?

Eller varför utnyttjar han inte någon av de andra företagarprofilerna i partistyrelsen i en kohandel med Centerpartiet?

Inför valet 2006 följde jag Göran Hägglund en del och även om Maud Olofsson fikade efter näringsministerposten noterade jag att även Hägglund var intresserad. Nu gjorde Olofsson succé i valet och Hägglund misströstade inte alltför mycket när han blev socialminister.

Hägglund och Kristdemokraterna fick dock en del cred i företagarkretsar tack vare att Mats Odell fick gott betyg som finansmarknadsminister men han fick sparken efter förra årets val och ersattes med Stefan Attefall som föstes ihop med de andra KD-ministrarna på socialdepartementet.

Nu verkar det gå rakt åt helvete för KD och jag förstår inte att Hägglund stilla accepterar att partiet inte kan dra nytta av sin företagarprofil.

Stora delar av KD-ledningen kommer från den företagsintensiva Gnosjöregionen och har betydligt större erfarenhet av företagande än Maud Olofsson. I KD:s partistyrelse sitter bland annat Gnosjöupprorets karismatiske ledare Stig Claesson som med framgång byggt upp familjeföretaget Doxa Plast i Värnamo. Hägglund backas också upp i partistyrelsen av Ebba Lindsö som tidigare var vd för Svenskt Näringsliv och nu också har fått regeringens förtroende som ordförande för krisdrabbade Sjätte AP-fonden.

Varför utnyttjar inte Hägglund de krafterna inom partiet? Går det inte att byta bort någon andre eller tredje ministerpost på socialdepartementet mot en motsvarande på näringsdepartementet? Ebba Lindsö eller Stig Claesson in på näring mot att Centern och Annie Lööf får ge plats åt partiledarutmanaren och socialpolitikern Anders W Jonsson på Hägglunds departement?

Eller varför tar inte Hägglund själv näringsministerposten mot att Jonsson får socialministerposten?

Missförstå mig rätt – jag hörde själv när Expressens politikreporter Niklas Svensson intervjuade Hägglund på tisdagen och det lät inte som om han tänkte i några nya banor.

Har han råd med det?