Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Myten om Google spricker

Sveriges Radio har i veckan anklagat Google för att sprida bilder på hemliga försvarsanläggningar i tjänsten Google Maps. Klantigt givetvis, men kanske inte helt enkelt för Google att avgöra vad som är hemligt och inte hemligt på de satellitbilder som levereras av olika företag till kartorna.

Förr om åren hade Google framstått som en skurk eftersom det var omöjligt att komma i kontakt med företaget och rapporteringen avslutats med ”vi har utan att lyckas sökt Google för en kommentar”. Nyligen målade också SVT upp schablonbilden av Google, och Facebook, som ett slutna företag som det inte går att komma i kontakt med i Sverige.

Min erfarenhet är dock att bilden av Google i Sverige håller på att spricka. För oss journalister är det idag enkelt att komma i kontakt med Google och det var tack vare denna öppenhet som skadan av veckans avslöjande om bilder på hemliga försvarsanläggningar inte blev så stor. Googles nordiska  kommunikationschef Andreas Svenungsson gick ut i radion och gav en rimlig förklaring. Han stack inte huvudet i sanden som Google gjorde tidigare.

Jag har också varit uppe på Googles huvudkontor vid flera tillfällen för att göra intervjuer med den svenska Googlechefen Stina Honkamaa och hennes kollegor. Inga problem med öppenheten och det har alltid funnits tid för att förklara hur sökmotorn, de olika tjänsterna och affärsmodellen fungerar.

Här är min senaste intervju med Stina Honkamaa.

(Men nej – jag säger inte att Google är felfritt. Företag och privatpersoner kan drabbas av svartlistning och taskiga länkar i sökresultatet, men fördelen nu är att ni som anser er drabbade kan vända er till medierna och om vi uppmärksammar problemet möts vi inte av en struts som stuckit huvudet i sanden.

Och ja – Microsofts sökmotor Bing är på många sätt bättre eftersom den ger ett mer aktuellt sökresultat och exkluderar svenska förtalssajter.)