Fredrik Sjöshult

Mullers omöjliga ekvation

Fackförbunden Unionen och Ledarna gör helt rätt som begär Saab i konkurs trots att Saabägaren Victor Muller fortsätter leka sifferakrobat. Han borde dock förstå att ekvationen inte går ihop.

Efter att Saab begärdes i konkurs vid lunchtid konstaterade nyhetsbyrån TT:

”Chefsorganisationen Ledarna lämnar alltså in en konkursansökan trots att det under dagen kommit positiva nyheter från Saab.”

Men här gäller det att hälla huvudet kallt. Den positiva nyhet som TT refererar till är det faktum att kinesiska Youngman ska låna ut 620 miljoner kronor till Saab och det räcker inte långt. Saab har i dag skulder på 2,3 miljarder kronor, enligt rekonstruktionsansökan.

Och det här med pengar från Youngman är inte nytt. Kinesiska miljarder har Muller yrat om i ett bra tag nu utan att det synts på Saabs konton.

Notera också att informationen om Youngmanmiljonerna kommer från Saab och Muller och därför bör tas med en nypa salt.

Glädjerapporterna om kinesmiljarderna har också varit extremt förvirrad. Det har tidigare talats om drygt två miljarder (som alltså inte ens skulle räcka för att nolla skulderna) men i den summan har även förskottsbetalningar för bilar som ska levereras inkluderats. I rapporteringen har också det faktum att skulderna först måste betalas för att bilarna som förskottsbetalats ska kunna byggas glömts bort.

Unionen och Ledarna gjorde alltså rätt som till slut begärde Saab i konkurs.

Saab har i dag ingen kassa – bara skulder. Ingen produktion. Ingen ledning. Ett återförsäljarnätet som håller på att vittra sönder inifrån. Därför kommer hovrätten säga nej till rekonstruktion och tingsrätten besluta om konkurs inom kort.

Men först väntar sannolikt ytterligare några dagar med Cirkus Muller där han förlänger pinan för de anställda som står utan lön.