Fredrik Sjöshult

En avlövad näringsministers tuffa uppgift

Foto: Roger Vikström

Jag träffade i dag en företagshöjdare som bestämt hävdade att han i veckan träffat ”näringslivsministern” som hette Hillevi och var moderat. Det säger en del om Annie Lööfs tuffa uppgift.

Vad gör egentligen näringsministern? Frågan är inte helt enkel att svara på och efter att ha lyssnat på vad Annie Lööf på dagens presskonferens blev jag inte mycket klokare.

Visst ska hon förenkla regelsystemet, stärka svensk innovationskraft och fundera över hur det kan bli mer statligt riskkapital men i mina öron låter det ganska fluffigt.

Men hennes problem är att alla andra ministrar också sysslar med näringspolitik.

  • IT-minister Anna-Karin Hatt vill gärna driva fram ett nytt Spotify eller Skype.
  • Finansminister Anders Borg vill anpassa skatterna så att nästa Spotify stannar i Sverige och det är till Borg som företagarna vänder sig till när de vill förändra andra skatter eller utdelningsregler.
  • Och det är arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (ej ”näringslivsminister”) som ska ge företagen möjlighet att anställa fler. Hon är också ansvarig för näringslivets hjärtefråga – turordningsregler och las.

Listan kan göras längre. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill utveckla företagande inom Matlandet och Skogsriket, Göran Hägglund hjälper svenska vård och medicinteknikbolag på export och handelsminister Ewa Björling hjälper andra exportföretag. Och så vidare…

Näringsministern är alltså rejält avlövad på näringspolitik.