Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-klass i Tre Kronor

161213 sveriges alexander bergstršm, patrik zackrisson och andreas thuresson under en trŠning med sveriges ishockeylandslag den 13 december i stockholm. foto: erik simander / bildbyrŒn / cop 201 ishockey sverige tre kronor trŠning landslag
Alexander Bergström (till vänster) har varit kanonbra i Tre Kronor både i Helsingfors och Moskva och närmar sig sitt första VM. Precis som kedjekamraten Patrik Zackrisson (i mitten). Foto: Erik Simander/Bildbyrån.

Det fanns en befogad oro när förbundskapten Rikard Grönborg skickade ett oerfaret lag till Channel One cup. Mest för att det gick så otroligt tungt i Karjalaturneringen där Tre Kronor förlorade alla tre matcherna och var så långt i från sina motståndare i kvalitet och till och med inställning. Och när inte heller de bästa svenskarna från den turneringen, lagkaptenen Staffan Kronwall och den så skickliga och erfarna duon Joel Lundqvist och Mattias Sjögren, skulle med till Moskva blev frågetecknen ännu större.

Men nyfikenheten på detta lag måste jag ändå säga har varit större än osäkerheten. Och det har ju alltid varit korkat att döma ut vilket Tre Kronor som helst inför en turnering.

Insatsen och segern mot Ryssland i torsdags var otroligt starkt kvitto på hur bra svensk ishockey är och att SHL är en väldigt bra liga även om NHL och KHL så klart är bättre. Grönborg är på väg att få en hel del svar inför Sweden Hockey Games i februari och inför VM i maj. Och det mycket tack vare att han och landslagsledningen verkligen tycks ha scoutat de uttagna SHL-spelarna på ett bättre sätt inför Channel One cup än inför Karjalaturneringen.

Tre Kronor följde upp 3-1-vinsten mot Ryssland med en tillräckligt bra prestation mot Finland för att det skulle räcka till en ny seger, 4-2. Även om energinivån mot Finland inte var lika hög kollektivt som mot Ryssland så var effektiviteten offensivt desto bättre. Matchen mot Tjeckien gäller inget för Tre Kronor, som redan vunnit Moskvaturneringen med sina två segrar så här långt.

Slutsegern i Channel One cup är den andra sedan 2011. Izvestijaturneringen startade 1967 och det här är den fjärde svenska segern totalt. Tre Kronor vann även 1996 och 1998. Och bara 1998 har Tre Kronor vunnit samtliga matcher i turneringen.

Här är spelare som tagit stora kliv mot VM i Tyskland i maj:

Viktor Fasth, mv, CSKA Moskva

Kommentar: Han var inte uttagen till Karjalaturneringen i november, men har visat både mot Ryssland (tog 21 av 22 skott) och mot Finland att han är pålitlig och har en förmåga att göra nyckelräddningar i täta matcher. Det är en styrka hos 34-årige Fasth att ligga på en så hög nivå i Tre Kronor och skönt att veta för landslagsledningen att han även fortsättningsvis är en het VM-kandidat. Men konkurrensen på målvaktspositionen är hård och med tanke på att Viktor Fasth är reserv i klubblaget CSKA borde det vara ett öppet race även framöver.

Simon Bertilsson, b, Brynäs

Kommentar: Brynäsbacken har under hela 2010-talet plågats av skador, som ryckt sönder säsong efter säsong. Men nu är han tillbaka i landslaget och med sin stenhårda fysik, sin tajming i tacklingsspelet och sin placeringssäkerhet tillför han massor i egen zon. Och mot Ryssland smög han till och med upp och satte det matchvinnande 2-1-målet med 1.26 kvar av full tid. Vilket spelsinne!

Erik Gustafsson, b, Avangard Omsk

Kommentar: Som vikarierande lagkapten för landslagslediga backklippan Staffan Kronwall gör han ett strålande ledarjobb. Det gäller att se och lära av de bästa. Det märks att han är van vid högt tempo och kan ta blixtsnabba beslut med och utan puck för att slippa hamna under press i egen zon. Dessutom har han en bättre offensiv sida än han får kredd för.

Linus Omark, f, Salavat Julajev

Kommentar: Han fullkomligen älskar spelet med pucken och som 29-åring har han lärt sig mycket på vägen och har slipat bort pucktappen och flera andra svagheter. I stället kan Omark dominera spelet på offensiv planhalva med sin teknik, sin blick, sitt mod att hålla i pucken och leverera passningar i precis rätt tid. Som vid avgörandet mot Ryssland. Och som i powerplay mot Finland. Den offensiva tacklingen i finsk zon överrumplade Teemu Eronen och skickade fina signaler till med- och motspelare. Två nya assist i Tre Kronor.

Patrik Zackrisson, f, Lugano

Kommentar: När man ser den förra Skellefteåstjärnan i Tre Kronor är det sanslöst svårt att förstå att han inte får mer speltid i sitt schweiziska lag och att han stått utanför Luganos uppställning i sju av 32 matcher. I landslaget är Zackrisson väldigt nyttig. Vilket skyltfönster om han vill vidare till en ny klubb! Han ledde Tre Kronors bästa kedja i Karjala ihop med Alexander Bergström och Richard Gynge. Nu är Gynge ersatt av Malmös Andreas Thuresson, men Zackrisson ser till att kedjan håller lika hög klass i Moskva. 2012 var Zackrisson nära att få spela VM, men petades i sista stund. Det här kanske är hans säsong.

Alexander Bergström, f, Karlskrona

Kommentar: KHK-forwarden är stor och stark och det utnyttjar han väl på internationell nivå. Han gjorde en stark insats i Helsingforsturneringen i november även om det gick trögt för laget i stort. Bergström fortsätter att visa noll respekt i Moskva och ser ut att älska varje byte i den gula Tre Kronor-tröjan. Han har inga problem med det högre tempot utan verkar tvärtom njuta av det och gör saker ännu snabbare än i SHL. Ryska KHL-scouter på läktarna i VTB arena lär inte missa detta och det kan hända att han får glädje av sin KHL-klausul i KHK-kontraktet till våren… Så bra är Bergström.