Mattias Ek

Hockey i Globen? Gääääsp!

Djurgården har långt gångna planer på att överge slitna Hovet (klar 1963) för betydligt modernare Globen (invigdes 1989). Men om Hovet andas hockey och den råa akustiken där kan skrämma skiten ur både motståndare och domare så är det väldigt lite hockeyatmosfär i Globen. Globen är mer en mäktig lokal för galor, konserter och Mello- och Idolfinaler.

De röda stolarna i Globen kan vara bekväma att slå sig ner i och de ser inbjudande ut timmen före nedsläpp. Men när man kommer mätt och lite trött efter några dagars julmys smittar det av sig på inramningen till en match som den mellan Djurgården och Växjö, ett möte som det inte direkt slår gnistor om vid blotta tanken. Och när de galamysiga stolarna i tusental står tomma lyser de uppfällda ryggarna så ilsket rött att till och med tjuren Ferdinand hade blivit förbannad.

Om flytten från Hovet till Globen ska bli lyckad denna gång (för det är inte första gången Hovet överges för Globen) krävs ett enormt arbete så att publiken inte missar att det är en häftig och härligt het hockeymatch de har kommit för att kolla på. Det var 10 078 åskådare på den här matchen, men det lät som knappt hälften.

– Det är väl högre (stämning) på Hovet, det tycker jag. Sedan är det en modernare arena med lyset. Det ser lite proffsigare ut, men Hovet har sin karaktär och det blir högre ljud där, säger Djurgårdscentern Linus Johansson.

Hur får man till draget i Globen?

– Det krävs nog att det minst är så här mycket folk. Man måste nog ha 10 000 per match annars är det väl risk att det blir rätt öde. Just att vi kan spela bra och få publiken med oss är väl vad det handlar om, säger Johansson.

Växjötränaren Sam Hallam efter 3-2-segern på straffar mot Djurgården:

– Man hade byggt upp en förväntan på ett jäkla tryck och så kanske inte matchbilden var den roligaste i världen så det blev kanske inte den där inramningen och trycket.

Djurgårdsforwarden Daniel Brodin låter lite kluven när det kommer till att byta Hovet mot Globen permanent.

– Personligen tycker jag det är skitkul att spel här. Det är bra ljus och det känns som man kommer närmare fansen. Jag tycker det är bra.

Brodin fortsätter:

– Jag gillar Hovet också. Det är där man har spelat hela livet. Det blir speciellt att komma hit. Skulle vi flytta hit så skulle det vara tråkigt att lämna Hovet, men samtidigt coolt att spela här också.