Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Djurgården fick publiken att garva

Leksand kom till Hovet med ett helt gäng raka trepoängare och en stolt och stor vitblå Leksandsklack som gav hemmapubliken en match. Innan själva matchen började.

Sedan dränkte Djurgårdsfansens sånger allt hörbart och jag är bombsäker på att vi var många som myste på Hovet. Hockeystämning när den är som bäst med hockeylandets två bästa klackar.

Djurgården visste vad som väntade och försökte passa sig för Leksands vassa kontringar. I stället var det stockholmarna som kontrade in 1-0 i boxplay. Det var Djurgårdens tredje mål i numerärt underläge under säsongen, vilket kanske kan vara lite plåster på såren för SHL:s sämsta powerplay? Backen Alexander Falk bröt på volley och det banade vägen för en vältajmad kontring där Patrik Lundh i helt rätt ögonblick serverade Markus Ljungh till 1-0.

Formstarka Leksand svajade och därför var kvitteringen i samma powerplay bara 28 sekunder senare desto viktigare. Johan Porsberger lyfte in 1-1 förbi Mikael Tellqvist i hemmamålet.

Den andra perioden blev en enda lång styrkedemonstration spelmässigt från Djurgården. 16-0 i skott!

Och det enda målet kom från bästa Djurgårdskedjan. Som så många gånger förut denna stappliga DIF-höst var det tredjekedjan med juniorbröderna Jonathan Davidsson, 19, och Marcus Davidsson, 18, som åstadkom det mesta i offensiv väg ihop med centern Lukas Vejdemo. Jonathan Davidsson pricksköt 2-1 på pass från sina kedjekamrater och Leksandsmålvakten Atte Engren hann inte med. Det var JVM-forwardens första mål sedan 24 september och hans tredje totalt i SHL. Lillebrorsan Marcus Davidsson var bäst på isen och även han såg ut som en JVM-forward även om han inte blivit uttagen. Leksand såg rejält tröttkört ut och coachen Per-Erik ”Perra” Johnsson tvingades ta timeout för att ge sina spelare chans att pusta ut.

När Djurgårdspubliken – nytt Hovetrekord med 8 100 åskådare – efter den andra perioden fick skottstatistiken – 16-0 – brast man ut i garv. För så överlägset var Djurgården.

Men man ska komma ihåg att Leksand har fyllt på sitt skadedrabbade lag med massor av juniorer, och det är mycket tack vare deras energi och det förtroende de har fått av ”Perra” Johnsson som gjort att Leksand långt i från är så utdömt som man har varit under större delen av hösten. Leksand hade bud på kvittering innan den många gånger utskällde Jeff Tambellini kunde åka sig fri och vräka in matchavgörande 3-1. Det var hans tredje mål på 26 matcher.

Självklart ett alldeles för svagt facit, men i och med att Djurgården får fira jul ovanför kvalstrecket, och med fem poängs marginal ner till Leksand, är det nog en och annan i huvudstan som glömmer hans måltorka ett tag.