Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Växjö klättrar, HV 71 dalar

img_2995

Det har kommit till en brytpunkt för Smålandslagen HV 71 och Växjö. Derbyt i Jönköping i går var tempostarkt i två perioder medan den tredje var en rätt effektiv demonstration från Växjös sida hur man slår vakt om en 3-2-ledning. Förmodligen en av de svåraste konster som finns i en så snabb sport som hockey där slumpen och en planlös puck in mot motståndarmålet kan förändra en matchbild på en halv sekund.

Växjös tränare Sam Hallam var väldigt nöjd efter 4-2-segern.

– Jag tycker att vi på förhand möter det lag som under första delen av serien, fram till uppehållet, har varit genomgående jämnast och bäst. Det tycker jag vi fick erfara också. De kom med en otroligt fart och hittade vägar genom mittzonen och vi får slita otroligt hårt hela matchen i genom för att freda oss i egen zon. Och det är det som är så fantastiskt skönt att se. Vi vinner en match i dag på ett sätt som vi inte har gjort så många gånger i år. Jag hoppas det är en mognadsprocess vi är inne i, att vi klarar av “grit and grind”, som nordamerikanerna säger, sett till segrar utan att vara det tekniskt eller fartmässigt bättre laget för dagen, säger Hallam.

Växjö gjorde det som sagt skickligt och målvakten Viktor Andrén gjorde en tillräckligt stabil insats för att vara på den vinnande sidan.

– Vi försökte jaga ikapp men vi kändes energilösa i stort sett hela tredje perioden. De ställde upp och bara stängde av mittzonen. De lyckades väldigt bra. Det är smart, det handlar om att vinna matcher, säger HV 71:s lagkapten Martin Thörnberg.

HV 71 började SHL-hösten riktigt bra spelmässigt även om poängskörden inte riktigt motsvarade prestationerna.

HV-coachen Johan Lindbom sammanfattar sitt lags start på säsongen:

– Jag tycker de första 6-7 matcherna var vi värda fler poäng. Vi gav bort poäng och föll på eget grepp. I Växjö på utvisningar, vi tog utvisningar här hemma mot Örebro, mot Frölunda borta likadant, där var vi bättre än motståndet i de tre matcherna. På slutet, jag tycker Växjö vinner rättvist, vi har förlorat mot Brynäs och Luleå borta och det har inte varit något snack. Vi har inte varit nära. Vi måste hitta tillbaka lite med farten och vara rejälare i avgörande moment. Det var vi innan. Det har vi tappat. Boxplay och powerplay fungerar inte alls som det gjorde i början. Det är kostsamt, säger Lindbom.

Växjö har svajat trots ett oerhört bra spelarmaterial. Sam Hallam har ett lag för topp fyra, där Lakers tippats inför säsongen.

– Jag tycker faktiskt vi har fått lite dåligt betalt. Vi hade en lång sträcka matcher där vi förlorade ett gäng på raken. Jag kände, man ska inte tycka synd om sig själv, men det var lite orättvist. Vi behöver också mogna lite som lag och vara som i dag. Ha jobbaroverallen på för att få betalt. Vi har småbitar i spelet som kan bli bättre, men överlag tycker jag vi har en intressant fas och ser väldigt positivt på framtiden, säger Hallam.

Inför kvällens retur i Växjö är det helt jämnt mellan HV 71 och Lakers. HV ligger sexa med sina 25 poäng på 14 matcher. Växjö är sjua, också på 25 poäng, men med en match mer spelad.

Det känns som det är fördel Växjö eftersom förstakedjan med Tuomas Kiiskinen, Robert Rosén och Olli Palola fått ordning på både spel och poängproduktion. De gjorde Växjös tre första mål mot HV 71, som däremot inte kunde luta sig mot sin förstakedja med Thörnberg, Ted Brithén och Pär Arlbrandt. Den var minus ett.