Mattias Ek

Sallinen på marknaden

ska%cc%88rmavbild-2016-11-10-kl-17-21-06

Den före detta Djurgårds- och Leksandscentern Tomi Sallinen har i dag kommit överens med sin KHL-klubb Neftechimik Nizjnekamsk om att bryta kontraktet. Han är därmed fri på marknaden.

Det blev två mål och en assist på 19 matcher för 27-årige Sallinen. Förra veckan spelade han för Finland i Karjalaturneringen, men utan att göra någon poäng.

Om ingen KHL-klubb visar intresse inom kort är förmodligen chansen rätt stor att han letar efter en klubbadress i SHL. Sallinen är en skicklig tvåvägscenter som skulle kunna göra mycket nytta för en svensk klubb. Förra säsongen tappade han tempot i poängproduktionen efter jul, men fick ändå ihop 32 poäng (8+24) på 46 matcher för Djurgården. Säsongen innan i Leksand gjorde han 36 poäng, varav hela 19 mål på 54 matcher.

***

Vilka skulle bäst behöva Tomi Sallinen?

1) Leksand – jumbon i SHL har nyligen gjort sig av med Tommi Paakkolanvara och snacka om att Sallinen skulle vara en uppgradering på centerpositionen.

2) Örebro – eftersom Detroitcentern Joakim Andersson inte har kunnat spela en enda match under hösten på grund av skada har ÖHK saknat en toppcenter. När inte heller Anders Eriksson har fått förlängt kontrakt utan hamnat i AIK lär Sallinen ligga nära till hands som ersättare.

3) Luleå – laget har inte riktigt lyft i SHL-tabellen och att lösa ut Tim Kennedy och plocka in Sallinen skulle innebära en klar förstärkning. Åtminstone tror jag det. Tänk Sallinen som center till Isac Lundeström och Kael Mouillierat.