Mattias Ek

HV 71:s guldskytt i ny klubb

eric-j

Minns ni Eric Johansson (på Jan Düsings bild här ovan)? HV 71-fansen ville ha kvar den svensk-kanadensiske forwarden i laget efter det att han skjutit SM-guldet till sitt lag mot LHC i Linköping 5.17 in i sudden death i den sjätte SM-finalen den 18 april 2008 (var tvungen att kolla upp datumet).

Men Johansson blev inte kvar i HV 71 och det kunde man ana av det här snacket mitt i HV:s guldyra på isen i dåvarande Cloetta center.

De två följande säsongerna (2008-2010) efter HV:s tredje SM-guld spelade han allsvensk hockey i Leksand. HV fiskade upp Eric Johansson efter det att han haft en stark SHL-säsong i Mora och dessutom fått debutera i Tre Kronor under Bengt-Åke Gustafssons tid som förbundskapten.

Senast Johansson syntes i svensk hockey var under 2013 då han hjälpte Västerås hela vägen till kvalserien till SHL. Nu fortsätter hockeykarriären för Eric Johansson, 34, i danska Herning Blue Fox.

***

160328 leksands brock montpetit under ishockeymatchen i kvalet till shl mellan modo och leksand den 28 mars 2016 i šrnskšldsvik foto: robbin norgren / bildbyrŒn / cop 192 ishockey shl shl2015/2016 kval till shl swedish hockey league svenska hockeyligan modo leksand   publicerad text:
Brock Montpetit sköt Leksand till SHL i kvalet mot Modo. Men hjälten är ännu kontraktslös. Foto: Robbin Norgren/Bildbyrån.

Eric Johansson är inte den ende hockeylirare som försvunnit från sin klubb efter utfört hjältedåd. Ett exempel från i våras är ju Brock Montpetit, som mot alla odds, sköt Leksand tillbaka till SHL med sitt flygande mål mot Modo. Den 26-årige amerikanske forwarden, som hade värvats från Västerås, fick inte vara kvar i Leksand.

Och faktum är att han ännu inte gjort klart med någon ny klubb.

***

nils petter nilsson stockholm 20100411 kvalserien ishockey aik vs vŠxjš lakers i bild: jubel sedan lucas lawson gjort 1-0 foto nils petter nilsson kod 7111   publicerad text: lawson.
Lucas Lawson sköt målet som blev det matchvinnande när AIK vann mot Växjö i sista matchen i kvalserien 2010 och tog klivet till SHL. Foto: Nils Petter Nilsson.

Ett annat exempel är Lucas Lawson, 37. Den kanadensiske forwarden spelade för AIK våren 2010 och i den sista matchen i kvalserien, mot Växjö på Hovet, var Lawson den som spräckte nollan och prickade in 1-0, som blev det matchvinnande målet då AIK 2-0-vann och tog sig upp till SHL.

Det blev hans sista match i karriären. Han hade svårt att platsa i AIK och hade spelat division 1-hockey i Nynäshamn precis innan han kom till AIK och blev superhjälte på ett fullsmockat Hovet i Stockholm.