Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Djurgårdens unga powerplay

patrik c ã–sterberg bilden:  bršderna dif nr 70 marcus davidsson och dif 21 jonathan davidsson  shl hockeymatchen mellan djurgŒrden hockey - karlskrona hk, grundserien, arena hovet, stockholm. 2016-09-07.  (c) patrik c šsterberg / ibl   ibl
Tonårsbröderna Jonathan och Marcus Davidsson får chansen i Djurgårdens powerplay mot Luleå. Foto: Patrik C Österberg/IBL

Ett lags powerplay kan säga mycket spelarnas självförtroende. Djurgården har haft jobbigt på den fronten och bara lyckats göra fem mål på 18 matcher (8,20 procent) och är med det sämst i SHL. Samtidigt har det blivit tre baklängesmål i PP.

Det var på så sätt starkt att vinna borta mot Malmö med 1-0. En straffvinst. Men det bröt en sju matcher lång förlustsvit och det ger en viss mental kick.

– Det är skillnad att sitta på en bussresa med en poäng eller två poäng. Det kan jag säga. Så det var skönt att ta två poäng, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Efter landslagsuppehållet har det gått fem omgångar. Djurgården har gjort två mål i powerplay och det är en liten förbättring (10,53 procent) mot tidigare, men ger i sig ändå bara en tolfteplats i SHL. För att skaka liv i powerplay har Djurgården satt ihop en enhet med backen David Bernhardt, 18, bröderna Jonathan Davidsson, 19, och Marcus Davidsson, 18, och mer erfarna Daniel Brodin och Markus Ljungh.

– Vi satsar ungt. Kul. De har inga handbromsar, tycker jag. De är inte så låsta. De är mer fria i sinnet. Det kan vara en fördel här och nu. Så tänker vi, säger Robert Ohlsson.

Djurgården har förstås också en förstaenhet i powerplay med Linus Hultström, Mikael Ahlén, Matt Anderson, Calle Ridderwall och Jeff Tambellini.

Luleå har tre raka trepoängare och under de tre matcherna har powerplay gett utdelning: fyra mål på åtta försök. Med 50 procent på de tre senaste matcherna är Luleå bäst i SHL. Men det svänger fort som ni vet. Ser man till de fem matcherna efter landslagsuppehållet har Luleå gjort fyra mål i powerplay – och släppt in tre.

Så frågan är om det inte är spelet fem mot fem som kommer att vara avgörande på Hovet på tisdagskvällen.

– Luleå är ett storvuxet lag och försöker spela bra runt (målvakten Joel) Lassinantti och ta bort folk där. Det är väl deras stora grej. Senast de var här försökte de bara spela på omställning och fick några kontringar på oss. Det gäller att vara vaksam på dem, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

– Vårt sätt är att komma in med fart mot buren. Det blir det som blir trixet. Det gäller att bestämma sig att man ska in mot mål. Det är mycket ”mindset” (inställning) också.

Hur ska ni gå från ord till handling?

– Träna, video, belysa, försöka. Det är det man gör. Det går inte på en dag, säger Ohlsson.