Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Växjö och Djurgården måste lyfta

Vem hade trott att hårdsatsande Växjö skulle ligga så långt ner som på tionde plats i SHL-tabellen efter elva omgångar? Eller att Djurgården skulle vara nästjumbo – med fyra poäng upp till närmaste lag ovanför kvalstrecket?

Växjö började bra och färske Tre Kronor-forwarden Dennis Everberg sköt fem mål på de tre första SHL-matcherna. Sedan inte ett enda sedan den 27 september. Everberg är poänglös de senaste fyra matcherna och det har bara blivit två assist på de sju matcherna i oktober. Men det är bara en spelare i Växjös fina laguppställning. Robert Rosén har blivit av med ”sin” landslagsplats och har exempelvis skrapat ihop blygsamma ett mål och tre assist hittills. Många kan så mycket mer i Lakers.

Vad ska man då säga om Djurgården!? Visst, det är till stora delar ett nytt lag. Robert Ohlsson är ny som huvudtränare. Skadorna har varit kännbara. Det är några av förklaringarna. I den ”osynliga” statistiken, kallad Corsi, där det i längden är viktigt att dominera skotten och försök till skott mot motståndarmålen kan det se bra ut.

Men i praktiken är Djurgården näst sämst vad gäller: 1) poäng, 2) gjorda mål, 3) effektivitet. Och sämst i powerplay.

img_2880

Därför är Djurgården näst sist i SHL efter elva omgångar. Djurgården (på bilden här ovan tränas powerplay) skulle vara bättre än lag som Malmö, Karlskrona och Rögle. I nuläget är Malmö 16 poäng före Djurgården. Karlskrona är 13 poäng före. Och Rögle är fyra poäng före. På torsdag kommer Rögle till Hovet. Där snackar vi ödesmatch.

Djurgårdens förväntade toppspelare, som Matt Anderson och Jeff Tambellini, har inte lyckats leverera mål och poäng i den takt som den sportsliga ledningen hade hoppats. Anderson kommenterar läget här.

Mot Växjö spelar de tillsammans igen, i powerplay, där även Mikko Kousa, Daniel Brodin och Jonathan Davidsson tar plats. I den andra powerplayenheten drar Linus Hultström mycket av uppmärksamheten till sig och får hjälp av Markus Ljungh, Calle Ridderwall, Jussi Ikonen och Mikael Ahlén.

– Vi har överlag en statistik som ser okej ut i spel fem mot fem. Till och med jävligt bra i vissa matcher. Vår effektivitet är för låg. I fem mot fyra och fyra mot fem är det nycklarna att få upp den delen. Får vi upp den delen kommer fler att lyfta, för det har man med sig in i fem mot fem-spelet också. Så länge du får kämpa där, då blir det jobbigt, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Om motståndarna Växjö säger Ohlsson:

– De har bra statistik, men inte resultaten. De kom ut hårt i början. Everberg flög och var hur het som helst. Sedan har det varit lite dålig effektivitet för dem. Men de har bra siffror, jag har tittat lite, och de kommer att lyfta som de har gjort förr. Det är många skickliga spelare som inte fått till det i deras lag.