Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grönborg om hela sin trupp

130516 sveriges fredrik pettersson skjuter in sin straff bakom kanadas mŒlvakt mike smith i kvartsfinalen mellan kanada och sverige under ishockey-vm den 16 maj 2013 i stockholm. foto: joel marklund / bildbyrŒn / kod jm / 86474   publicerad text:
Fredrik Pettersson skjuter här Tre Kronor mot VM-guldet i Globen 2013. Han har inte spelat i landslaget sedan dess. Han var uttagen i februari men blev sjuk. Nu ingår han i truppen till Karjalaturneringen i november. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

Förbundskapten Rikard Grönborg motiverar här sin och landslagsledningens uttagna trupp till Karjalaturneringen.

Spelare för spelare.

MÅLVAKTER

34 Joel Lassinantti, Luleå

– Vi tycker att han har haft en väldigt bra start på säsongen och han hade så klart en bra säsong förra året. Han fortsätter att utvecklas. En väldig tävlingsskalle på den här killen och han har gjort det riktigt bra för Luleå i upptakten av SHL.

35 Niklas Svedberg, Salavat Julajev

– Han har NHL-erfarenhet. Valde att spela i Ryssland förra året och hade en riktigt bra säsong och avslutade med att spela några matcher för Tre Kronor och gjorde det väldigt bra där också. Han har medvetet stannat kvar i Ryssland för att fortsätta utvecklas och som han förklarade för mig även för att få chansen att spela de här matcherna i Tre Kronor. Det ska bli väldigt intressant att få jobba med Niklas.

BACKAR

4 Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl

– Staffan har varit med väldigt mycket i Tre Kronor och fortsätter att vara väldigt sugen på att spela i Tre Kronor. Han har varit en ledarfigur i vårt landslag många gånger och kommer även att vara det i det här landslaget i den här turneringen. Jag läste någonstans att han är den första kaptenen någonsin i den ryska ligan.

6 Oscar Fantenberg, Sotji

– Vi fick se honom i Helsingfors förra veckan. Han spelar väldigt mycket, i alla situationer, powerplay, boxplay. Han är väldigt skridskostark som många av de andra svenska backarna. Han är följsam i spelet och har gjort många assist i år. Han har en stor roll i sitt klubblag Sotji.

7 Henrik Tömmernes, Frölunda

– Han har producerat offensivt. Han är poängstark, spelar mycket i powerplay och gör det riktigt bra där. Han är en spelskicklig back. Det är väldigt intressant att vi har de här offensivt begåvade spelarna.

29 Erik Gustafsson, Avangard Omsk

– Han har spelat mycket med Ahnelöv och de har gjort det mycket bra. De matchas ofta mot motståndarnas bästa kedjor. Han är också väldigt spelskicklig och skridskostark.

33 Linus Hultström, Djurgården

– Han är ett offensivt hot som har kommit tillbaka till Djurgården. Han spelar mycket i powerplay och vi såg redan förra året vilken begåvning han är där med sitt aviga skott. Det känns som han hela tiden hittar i genom från blålinjen och skapar målchanser tack vare sin blick för spelet.

44 Jonas Junland, Lausanne

– Han har tagit steget till Lausanne i Schweiz och loggar mycket istid. Johan Garpenlöv fick förmånen att se honom spela och han gör det mycket och bra. Han producerar poäng och spelar i alla olika situationer.

51 Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk

– Han har varit med Tre Kronor ganska mycket och spelat VM-turneringar. Han har gjort det riktigt bra i Omsk. Han är en väldigt begåvad defensiv back som, tycker jag, är väldigt spelskicklig också, och följsam. Han har utvecklat sitt spel ytterligare i Ryssland.

FORWARDS

12 Fredrik Pettersson, Torpedo Nizjnij Novgorod

– Han har spelat i Schweiz ett par år och har producerat något jättelikt där borta. Han har kommit till Ryssland, en ny liga, ett annat slags hockey, det såg jag när jag var på plats. Det är ett mer strukturerat spel i KHL. Vi tittade på honom i Helsingfors och han löser verkligen den matchen. Jag tycker han skapar väldigt mycket och gör jobbet som vi är vana att se Fredrik göra. Han skapar också mycket framåt med sin frenesi och sin förmåga att hela tiden vara på rätt plats. Det ska bli kul att få jobba med Fredrik igen.

14 Richard Gynge, Neftechimik Nizjnekamsk

– Han spelade i SHL förra året och producerade i svenska ligan. Han har tagit steget till Ryssland där spelet som sagt är mer strukturerat. Han får möta väldigt bra lag där borta. Han är ett proffs ut i fingerspetsarna. Folk som har jobbat med honom tidigare tycker att han är ett väldigt proffs när det gäller att nöta på detaljer varje dag för att bli bättre.

15 Mattias Sjögren, Zürich

– En annan veteran i dessa sammanhang. Han får jobba med tränarna Hasse Wallson och Lasse Johansson i Zürich. Han är pålitlig och ställer också alltid upp. Det känns som han är en av flaggbärarna när det gäller att vara ledare i gruppen. Vi känner att Mattias kommer att vara en viktig del i vårt lagbygge.

18 Dennis Everberg, Växjö

– Det är också ett slags powerforward som är väldigt bra runt motståndarens mål. Han skapar utrymme för sig själv och medspelarna. I början av säsongen med Växjö tycker jag att han dominerade vissa matcher, speciellt i den offensiva zonen. Det hoppas jag han fortsätter med och gör i Tre Kronor. Han har NHL-erfarenhet och har kommit tillbaka till SHL för att kanske utveckla vissa andra saker i sitt spel. Det ska bli intressant att se honom i en situation mot de största ryska och finska backarna.

19 Patrik Zackrisson, Lugano

– Han var högt upp i skytteligan i SHL förra året. Han var en bidragande orsak till att Skellefteå gick så bra, tycker jag. Han har tagit steget till Lugano. Alla som vet så är det importregler som gäller i den schweiziska ligan och de hade värvat lite från NHL precis då jag var nere, men vi vet kapaciteten på Patrik, vad han kan göra. Det vore konstigt om vi inte tittade på honom och gav honom chansen i den här turneringen.

20 Joel Lundqvist, Frölunda

– Han är en av de som jag tycker i stort sett svettas och blöder svensk hockey. Han ställer alltid upp när man frågar honom. Han är alltid nyfiken på att spela de här turneringarna. Vi känner att det är en ledare som precis som Staffan varit med mycket i de här sammanhangen. Det är åter igen en spelare som vi coacher känner att vi kan luta oss emot när det gäller ledarskap i gruppen.

22 Alexander Bergström, Karlskrona

– Jag tycker det är fantastiskt kul att vi har lite upp-och-nedvända ligan mot vad tipsen var inför säsongen. Det är bara hatten av för vad Karlskrona gör och till exempel Malmö gör i ligan. “Alex” har varit väldigt involverad i Karlskronas succé. Det vore konstigt om vi inte tittade på deras spelare. Vi tycker han har en väldigt hög potential i de internationella sammanhangen för han har producerat i SHL och varit en väldigt bidragande orsak till att Karlskrona är så bra som de är.

24 Sebastian Wännberg, Rögle

– Det tycker vi är en väldigt intressant spelare. Han var väldigt bra på juniornivån och var bra i JVM när han spelade det. Han har kanske haft lite tunga år i Nordamerika och kommit tillbaka. Nu är det andra året tillbaka och han börjar blomma ut, kanske lagt om träningen lite och får lite mer självförtroende säkert. Han har ett väldigt bra skott som han utnyttjar ganska ofta. Han har spelskickligheten, han har storleken också för att kunna tävla på den här nivån.

28 Johan Sundström, Frölunda

– Jag tycker han är en av de dominanta forwards och centrarna vi har i svensk hockey just nu. Det såg vi i slutspelet och slutet av förra säsongen framför allt. Det är en väldigt stor och stark spelare som är smart där ute. Han är så klart en nyckelspelare för Frölunda och vi hoppas han blir en nyckelspelare för oss i den här turneringen.

48 Carl Klingberg, Zug

– Han är lite osvensk i sitt spelsätt. Jag var nere och såg honom i två matcher i Schweiz. Han syntes verkligen i de matcherna och var jobbig att möta, lite som jag kommer ihåg från junior-VM. Han har bra skott och lite powerforward. Han går väldigt hårt inför motståndarnas mål och skapar utrymme för sina medspelare. Det ska bli väldigt kul att se honom internationellt.

53 Andreas Thuresson, Malmö

– Apropå frenesi. Andreas Thuresson har haft en väldigt bra start på säsongen och framför allt producerat framåt. Jobbet gör han alltid. Han spelar för ligaledarna just nu, Malmö, och är så klart en av nyckelspelarna i det laget.

70 Mario Kempe, Vitjaz Podolsk

– Han har producerat poängmässigt den här säsongen. Han har bytt från att vara center till att spela ytterforward nu. Det syns att han får mer offensiva möjligheter med sin skridskoåkning och sin kreativitet. Det är också en spelare man kan använda i många olika situationer. Mario ska få chansen i både powerplay och boxplay.

86 Linus Klasen, Lugano

– Kreativitetens mästare. Han har åter igen en väldigt stark säsong i Lugano. Han har spelat VM och i de svenska färgerna många gånger. Han ska få en chans att spela en stor roll i powerplay och offensiva situationer.