Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Haugen kliver fram för Färjestad

160812 fŠrjestads mŒlvakt lars haugen under en trŠningsmatch i ishockey mellan fršlunda och fŠrjestad den 12 augusti 2016 i stršmstad. foto: mathias bergeld / bildbyrŒn / cop 200 ishockey trŠningsmatch elitserien shl elitserien 2016/2017 shl 2016/2017 fršlunda fŠrjestad
Färjestads norske landslagsmålvakt Lars Haugen kan vara på väg mot en stark säsong i SHL. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Förra säsongen vann Justin Pogge målvaktskampen i Färjestad. Han spelade inte mer än Lars Haugen i grundserien, men han släppte in färre mål per match. Sett till räddningsligan var Pogge näst bäst i SHL medan Haugen bara hamnade på en 13:e plats.

Det var en överraskning. För jag trodde att den norske landslagsmålvakten Lars Haugen skulle vara mycket hetare och en av SHL:s bästa med tanke på hans tre fina säsonger i KHL-klubben Dinamo Minsk och alla toppmatcher för Norge i VM.

Det hade han nog själv också sett fram emot. Så blev det inte. Därför var det skönt att höra honom prata om ”revansch” i en intervju i SVT inför bortamötet med Sparta Prag i Champions Hockey League. Haugen kan vara en klass bättre och han tänker bevisa det. Den känslan förmedlade han tydligt.

Haugen var kanon i matchen i Tjeckien och han var den som gav Färjestad en möjlighet att vända och vinna med 2-1 trots 1-0-underläge efter två perioder.

Kanadensaren Justin Pogge har bytt klubb inför den här säsongen och ska spela i den slovakiska KHL-klubben Slovan Bratislava. Så nu konkurrerar Haugen med Växjövärvningen Stefan Stéen som flyttat hem till Värmland. Det blir säkerligen en bra kombination. Färjestad har visserligen enormt bra backar, men om offensiven och målskyttet inte riktigt blir så bra som coachen Leif Carlsson hoppas kommer Lars Haugen att hjälpa laget till fler tighta 2-1-segrar när SHL-säsongen drar i gång.

Färjestad får klara sig utan Haugen i returmötet med Sparta Prag i början av september då Norge OS-kvalar. Även backarna Jonas Holös (väldigt bra mot Prag i dag inför ögonen på den norska landslagsledningen) och Ole-Kristian Tollefsen saknas då.