Mattias Ek

Luleå blir en mardröm

3-0 borta mot Lukko Rauma och Luleå vinner sin grupp i Champions Hockey League. Tränaren Joakim Fagervall måste vara minst lika nöjd som sportchefen Lars ”Osten” Bergström med sitt lags insats i Finland. Andra halvan av segern var ett riktigt styrkebesked. Det där snacket spelarna hade efter förlusten mot Fribourg i Schweiz verkar ha sjunkit in. Tänk att det kan vara bra att förlora för att påminna sig om vad som krävs för att vinna.

Luleås offensiv, som rimligen blir mer att skryta med denna säsong med nyförvärv som Jacob Micflikier, Toni Rajala, Bill Sweatt och Craig Schira, var inte bländande mot Lukko. Men definitivt tillräckligt bra för att vara på bortaplan. Rajalas handledsskott i krysset till 1-0 var en riktig kantarellmacka. Rajala har inte börjat träna med sitt nya lag än och är bara med på matcherna utomlands fram till SHL-starten. Han lär bli ännu bättre längre fram i höst.

Peter Cehlariks växande kaxighet framför motståndarmålen gjorde att han vann den puck som han satte till 2-0. Och ansvarstagande kapten Johan Harju satte punkt genom att skicka in 3-0 i öppen kasse från egen zon.

Inget som charmar nya supportrar, men helt okej för att få de redan frälsta att känna att det var en skön söndag.

Men det som säkerligen kommer att bli mest obehagligt för alla SHL-lag som ska hälsa på i Coop Norrbotten arena i höst, vinter och vår är de spelare som gör ont att möta. Backbjässen Ilari Melart har inte en tanke på att vinna fair play-ligan. Han drog på sig en 2+10:a för en tuff tackling mot Lukko, och han satte sig lydigt i utvisningsbåset. Anton Hedman var ganska lugn medan Lennart Petrell tog emot mer än han gav.

Det är när man ser de redan nämnda, lägger till den gläfsande centern Jonathan Granström, grovjobbaren Karl Fabricius, rivige Johan Forsberg och ett kompakt backkollektiv med Jan Sandström och Brendan Mikkelson, som gör få misstag som man inser att detta Luleå har många hinder som ska passeras innan Joel Lassinantti börjar svettas i kassen.

Och då hade Sweatt och Jonathan Sigalet inte bytt om den här gången heller.