Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Skellefteå dubbelt så bra som Modo

Modo tar emot HV 71 i Övik i kväll och nu är det på tiden att Modo visar upp ett spel och ett resultat som kan tänkas rädda laget kvar i SHL. Sedan Per-Erik ”Perra” Johnsson tog över som huvudtränare har inte särskilt mycket blivit bättre. Åtminstone inget man kan se med blotta ögat. Skillnaden mellan botten av SHL och toppen av hockeyallsvenskan är sannolikt mindre än skillnaden mellan toppen och botten i SHL.

Serieledande Skellefteå AIK har spelat ihop 100 poäng på 50 matcher. Modo har samlat in 50 poäng på 50 matcher. Det skiljer 50 poäng på 50 matcher! Nästjumbon Leksand har 55 poäng – 45 poäng upp till Skellefteå. SHL:s två sämsta lag har alltså precis lyckats knåpa ihop 105 poäng tillsammans jämfört med Skellefteå som har 100 på egen hand. Eftersom det har spelats 50 omgångar har man ganska mycket kött på benen om man påstår att Skellefteå är dubbelt så bra som Modo.

Det är som sagt dags för Modo att göra insatser som visar varför man ska tro att laget kommer att spela i SHL även nästa säsong.

***

Grundserien är inne i sin slutspurt, både i SHL och i hockeyallsvenskan. Jag tillbringade några timmar på Hovet i dag och såg Djurgården förbereda sig inför de fem sista matcherna av säsongen, men så klart enbart med Luleå i fokus eftersom det är morgondagens motståndare. Knäskadade Marcus Nilson tog sig upp för de branta trapporna med viss möda, och så vände han nedåt. Han upprepade det gång på gång. Sedan började han hoppa jämfota uppåt. Det var jobbigt att bara kolla på. Rehabilitering kallas det. Been there, done that.

Därefter tog AIK över isen på Hovet inför sin bortamatch mot Vita Hästen i kväll. Forwarden Christian Sandberg kände sig för efter den hjärnskakning han åkte på för en tid sedan. Jag snackade hockey en lång stund med AIK-tränaren Peter Nordström och han lyfte fram att sedan han tog över så har AIK bara släppt in tio mål i boxplay på över 20 matcher. Sett till spelövertag ligger AIK fyra i hockeyallsvenskan. Men en titt i tabellen visar ändå att AIK kämpar för att slippa kval. Problemet är att AIK har svårt med målgörandet och är sämst i serien på den fronten. Jag tror att röran i klubben ovanför spelarnas och tränarnas huvuden påverkar dem en hel del även om de inte säger det rent ut.

För att råda bot på målproblemen har AIK-forwarden Michael Lindqvist lånat en klubba av HV 71-forwarden Filip Sandberg. Kanske kan det hjälpa.

Djurgården och AIK slåss i botten i var sin serie och för Stockholmshockeyn är det oerhört betydelsefullt att de avslutar starkt. Djurgården har bäst förutsättningar att lyckas även om förlusterna börjat gnaga på spelarnas självförtroenden.

– Vi pratar och kommunicerar och verkligen jobbar för att hitta rätt. Jag tycker gruppen är på väg åt rätt håll igen. Vi har varit stukade en lång period. Nu börjar grabbarna komma tillbaka och vi börjar hitta rätt i våra formationer. Det är en viktig del när man blir så pass hårt drabbade som vi var under fyra fem matcher, säger DIF-tränaren Hans Särkijärvi om den svaga formen och de många skadorna som laget har haft.

Djurgården är det enda av de fyra bottenlagen i SHL som inte har gjort något åt sin tränarstab under resans gång. Brynäs storstädade medan Leksand och Modo har dribblat lite grann med grabbarna med taktiktavlorna.

***

Kvällens match är nog ändå Västerås-Malmö Redhawks i ABB arena. Så mycket som står på spel i en och samma duell!