Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Kunde ha blivit tokslagsmål

Ni kan historien om Luleå och Djurgården så här dags. Johan Forsbergs armbågstackling på DIF-backen Daniel Fernholm i oktober har därefter varit en följetong mellan lagen.

På Hovet i januari ville Mikael Ahlén ta en fight med Forsberg, men blev nobbad. I kväll kom Ahlén överens med Luleås Jonathan Granström vid en tekning. De skulle göra upp man mot man. Handskarna kastades all världens väg. Hjälmarna knäpptes loss och åkte i isen. Sedan klev en linjeman emellan och stoppade vad som kunde ha blivit säsongens slagsmål.

Bra agerat!

Ni får tycka vad ni vill om slagsmål, och att spelarna ska få ge varandra på käften om de vill, bara det finns ett bra skäl till att ta lagen i egna händer, men i min värld är det lika korkat som att slopa Systembolaget. Granström är, eller har varit en härlig prick, men numera är han mest bara en retsticka och inget annat. Synd. Luleå behöver honom framför motståndarmålen, också.

Slagsmål, och jag har skrivit det många gånger förut, hör inte hemma i ishockey. Det är därför det är förbjudet. Ingen vill ha på sitt samvete att ha sänkt en motståndare för gott. Man bekämpar inte ful- och fegsmällar med annat våld. Jag förstår ilskan efter en del armbågstacklingar mot huvudet, men tänk längre. Och tänk även på alla barn som kollar på hockey. Hur förklarar man för ett barn att det är rätt att slå en motståndare på käften?

Spelmässigt hade Djurgården svårt att hänga med Luleå i de två första perioderna, så 2-2 var säkert coachen Hans Särkijärvi väldigt nöjd med. Med tanke på Djurgårdens förlustrad så var det ett styrkebevis att gå ut och vinna den sista perioden med 2-0 och matchen med 4-2. Marcus Sörensen blev matchvinnare när han på en oerhört fin passning från 2-1-skytten Simon Gysbers åkte sig fri och satte 3-2 högt. Sörensens första mål sedan den 8 januari. Inte långt efter kom också 4-2 i powerplay.

Modo är nu kvalklart och mycket talar för att Leksand får göra Modo sällskap i kvalet. Dels för att Djurgården lyckades vinna i Luleå, dels för att Leksand tappade en 2-0-ledning hemma mot Skellefteå till en odiskutabel 6-2-förlust. Leksand är nu piskat att vinna mot Djurgården på Hovet på fredag för att ha en liten chans kvar att slippa kvalet.

***

Skellefteå AIK säkrade seriesegern med fyra omgångar kvar att spela. Ett stort grattis till landets just nu mest framgångsrika hockeyklubb!

Skellefteå leder SHL med 14 poäng före Växjö efter 51 omgångar. Och man gör det trots alla spelarförlusterna inför säsongen. Mot Leksand gjorde man det dessutom utan landslagsduon, målvakten Markus Svensson och poängbacken Tim Heed, plus en rad andra skadade spelare, däribland lagkaptenen Erik Forssell.

Värvningen av målmaskinen Janne Pesonen har varit sanslöst lyckad. Hans 2-1-mål, hans 2-2-mål och hans skymning före Andrew Calofs 3-2-mål visar precis vilken klasspelare Skellefteå har fått tag på. Pesonen har gjort 14 mål på bara 17 matcher. Det går att rabbla upp hur många etablerade spelare som helst i SHL som inte har gjort 14 mål, trots att de har spelat ett 50-tal matcher.