Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Hyllar Foppa – och Örebro

Modo ansträngde sig rejält för att ge Peter Forsberg den hyllning han förtjänar i Örnsköldsvik och publiken ramade in en härlig hockeyföreställning i Fjällräven center. Resten skötte Foppa själv med ett tal som många kommer att minnas i resten av sina liv, särskilt när han avslutade med orden:

– Ingen jävel kommer att sluta ut det här Modohjärtat.

När sedan laget Modo skulle ta över showen lämnade man omgående över den detaljen till Frölunda. 1-6 i baken. Om några veckor börjar kvalet. En serie i bäst av sju matcher mot hittills oklart allsvenskt motstånd. Det blir naturligtvis en rysare för ett försvarssvagt Modo.

Inte mycket har blivit bättre sedan Anders Forsberg fick sparken och Per-Erik Johnsson tog över chefandet i båset. Faktum är att det poängmässigt har blivit sämre med ”Perra” Johnsson. Så här dags anar man en viss uppgivenhet eftersom jumboplatsen är klar sedan länge och nu vet Modo också att det är kval som väntar.

Tre matcher återstår i SHL för Modo att göra insatser ”att ta med sig” till kvalet. Men frågan är om Modo verkligen kommer att vilja ta med sig något från de avslutande matcherna mot Färjestad, Örebro och Djurgården? Jag tycker mig inte kunna se några reella förbättringar med ”Perra” Johnsson som huvudcoach. Rent taktiskt har han inte gjort några avtryck i de klubbar han har haft på SHL-nivå förut. Tvärtom. Vem minns inte när Johnsson var i Timrå och den tjeckiske artisten Petr Vampola ledsnade så mycket på svamlet i båset att han själv åkte fram till sargkanten, ryckte åt sig taktiktavlan och berättade för sin tränare hur spelet spelas. Johnsson är mer känd för att vara en go gubbe och omtänksam ledare. Men om man vill pumpa in energi i ett gamnackat Modo, och framför allt komma till rätta med sprickorna i försvaret, bör general managern Per Svartvadet ta sig en allvarlig – och snabb – funderare på om det inte är läge att byta ut Per-Erik Johnsson inför kvalet.

Krismöte fredag morgon. Det är vad jag ser framför mig. Ändå hoppas jag att Peter Forsberg får somna med ett leende på läpparna efter denna kväll. För det är han värd för allt han har gjort för Modo och för alla sina fans av äkta hockeyunderhållning.

***

Örebro knockade storebror Färjestad och vann med 3-1 i Behrn arena. Att det var fullsatt och 5 200 åskådare på plats behöver inte skrivas. Det är en självklarhet numera. Sensationen ÖHK är så gott som klart för SM-slutspel 2015. Det är inte Färjestad. Förmodligen undrar tusentals FBK-fans hur det har kunnat gå så här. Örebro är en ny klick på hockeykartan och färgen, som härom kvällen lyste upp i februarimörkret som en somrig regnbåge, har knappt hunnit torka. Jag är full av beundran för Örebros jobb med bygget av tränarstaben och spelartruppen.

Örebro har 5 147 åskådare i snitt på sina hemmamatcher. Färjestad har 5 976 i en arena som rymmer betydligt fler.

Det ska bli spännande att se Örebro i SM-slutspelet! Och troligen tar sig Färjestad dit också. Allt annat är fullständigt otänkbart. Nästan lika svårt som att för två år sedan föreställa sig att ÖHK skulle vara ett av hockey-Sveriges allra bästa lag 2015. Och att den 28-årige amerikanske center Derek Ryan, som de senaste åren spelat för Villach och ungerska Székesfehérvár i den österrikiska ligan, skulle växa ut till att vara en av SHL:s allra bästa spelare.

***

HV 71 manövrerade ut Brynäs och vann med förhållandevis klara 4-1. HV:s femte seger över Brynäs den här säsongen. Siffrorna ljuger en aning. HV 71 kunde vinna tack vare en superinsats av Gustaf Wesslau som för andra matchen i rad var strålande. De två powerplay-målen i första perioden till 2-0 lade grunden till trepoängaren och HV-coachen Andreas Johansson såg till att radera ut Brynäs förstakedjan med Anton Rödin, Greg Scott och Bill Sweatt genom stark matchning. Bästa Brynäsare framåt var Adam Brodecki och 2-1-skytten Oskar Lindblom.

I HV blixtrade Erik Christensen till med ett påpassligt 1-0-mål när han sköt på en sargretur och sedan serverade han Jere Karalahti som kunde direktskjuta in 2-0. Gillade också Calle Ridderwalls stora slit i egen zon. Det är inte alla lags målkungar som jobbar så hårt så långt i från motståndarmålet.