Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

De rustar för guld

Snart är SHL inne i den sista tredjedelen av grundserien och om en månad stänger transferfönstret för den här säsongen. Det är med andra ord hög tid att göra de sista förändringarna i spelartrupperna innan det är för sent.

Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström har varit mest aktiv den senaste tiden och slitit nästan lika hårt som jultomten själv. Luleå har värvat KHL-backarna Jonathan Sigalet och Chad Billins. Dessutom skakade lagbygget till rejält när Bergström även valde att ta in ytterligare en målvakt. In kommer den landslagsmeriterade finländske keepern Niko Hovinen, och det är ju naturligtvis för att konkurrera om att bli förstemålvakt i Luleå.

Unge Joel Lassinantti har gjort en mer än godkänd säsong hittills och han tog samtliga 25 skott i 1-0-segern på straffar borta mot Färjestad. Lassinantti har den näst bästa räddningsprocenten (92,32) i SHL. Tajmingen på värvningen av Hovinen kan diskuteras. Så om det inte fanns frågetecken runt Daniel Larssons status i Luleå före Hovinen-värvningen så finns det ett par nu.

Bergström drar paralleller till Jarmo Myllys genom att påminna Luleåfansen om att den gången det firades SM-guld i stan, alltså 1996, så var det med ett finskt lejon i målburen. Och för att Luleåsupportrarna verkligen ska tappa fattningen och börja snacka om guld, trots en nuvarande niondeplats i tabellen, är ”Osten” även med i jakten på den rutinerade finske KHL-forwarden Janne Pesonen.

Intressantast i kampen om Janne Pesonen är att se vilka lag det är som är ute efter honom. Växjö Lakers har fått nej. Färjestad verkar inte ha råd. Skellefteå är med och hugger, och så då Luleå.

Det här är klubbar som tänker spela ishockey ända in i april. För att vinna SM-guld. Skellefteå och Luleå i dragkamp om en finsk forward, som vunnit VM-guld och som sedan länge är etablerad i KHL. En kittlande kamp mellan två klubbar som också möts i semifinalen i Champions Hockey League om ett par veckor.

Det kommer att bli en otroligt spännande slutkamp av SHL. SM-slutspelet blir häftigare än på många år. Förra året var Skellefteå en så given guldaspirant att det bara var de allra nervklenaste som tvångsmässigt bet på naglarna.

2015 kommer minst fem lag att ha en rejäl chans att slåss om SM-guldet: Skellefteå, HV 71, Frölunda, Linköping och Växjö. Sedan har jag en känsla av att outsidern Örebro säkerligen kommer att spetsa till laget med en toppspelare som ersättare för Tim Wallace, som dumpades till Brynäs.