Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Svensk hockey på tunn is

Tanken om 14 lag i SHL är kittlande. Vi är många som länge gillat tanken på att utöka landets bästa liga med två lag.

Men även om det nuvarande avtalet för svensk hockey håller på att löpa ut kan man inte genomföra förändringarna under pågående säsong. Fattar ni vilken patetisk röra det kan bli?!

Det räcker med de nya strecken, livlinan för lag 9 och 10 till SM-slutspelet, och att det med 12 omgångar kvar att spela redan är klart att Skellefteå AIK vinner serien och att AIK och Örebro får kvala.

Som SPORT-Expressen skrev före jul vill Hockeyligan driva i genom en utökning av SHL redan till nästa säsong. Och för det finns det olika scenarier för hur utökningen till 14 lag ska gå till. Men att behålla AIK och Örebro i SHL utan kval vore direkt osportsligt. Genom förhandlingarna som pågår är det ändå en möjlighet, vilket ni kunde läsa på SportExpressen.se förra veckan.

För att konkret belysa innebörden av förhandlingarna, kan vi ta AIK:s sportchef Daniel Rudslätt som exempel. Rudslätt vet, med exakt en månad kvar till deadline för övergångar, inte om han ska förbereda sig för kvalserien eller om han kan ta det lugnt och tänka på nästa säsong i SHL.

Om vi antar att AIK ska kvala så måste Rudslätt värva en ersättare till kickade Teemu Ramstedt, vilket allt som allt skulle kosta omkring 1,5 miljoner kronor. Truppen behöver både spetsas och breddas för att palla kvalserien. Huvudtränaren Rikard Franzén ska kanske lämna plats för mer rutinerade Per Bäckman, något som styrelsen bollar med.

I kvalserien kan det bli stenhårda överlevnadsmatcher för AIK mot Karlskrona, BIK Karlskoga, Västerås och kanske ett Stockholmsderby mot Djurgården eller mot pånyttfödda Malmö Redhawks. Örebro jublar inte heller direkt över detta.

Men om AIK inte behöver kvala för att hänga kvar i SHL kan den ekonomiskt pressade klubben spara ett antal miljoner kronor på kort sikt genom att inte göra de ovanstående förändringarna utan i stället i lugn och ro planera för nästa SHL-säsong till hösten.

Den stora spänningen för tillfället är den som pågår vid förhandlingsbordet där Hockeyligan och Svenska ishockeyförbundet sitter, och där hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson är inbjuden med en armbåge i plytet.

Den säsong SHL utökas till 14 lag, för det är bara en fråga om när det kommer att ske, blir det en skarv. Jag hoppas verkligen inte att den blir i år eftersom det vore löjeväckande att förändra förutsättningarna så radikalt för en sport under pågående säsong.

Men den säsong SHL utökas hoppas jag att det blir en kvalserie där fyra av sex lag går upp i SHL. Och då ska alla lag inför den säsongen veta vad som gäller så att man kan värva spelare och planera efter de riktlinjer som gjorts upp långt i förväg.

De pågående förhandlingarna måste också innehålla en långsiktig lösning för upp- och nedflyttning i seriesystemet. Det var bara några veckor sedan som Hockeyligan ville ge wild cards till de ekonomiskt bäst lämpade allsvenska lagen. Så kom ihåg, alla hockeyfans, att det är viktigt att ni fortsätter göra er röst hörd.

Annars kör Hockeyligan över er utan att lämna bromsspår efter sig.