Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Skador oroar inför OS

God jul!

Så här efter julbord, Kalle Anka, julklappsöppning och Karl-Bertil är det väl dags att skänka OS i Sotji några tankar, tycker ni inte? Jag känner att stämningen inombords kräver det!

Oro kanske är ett starkt ord, men jag börjar känna mig aningen bekymrad inför OS av flera skäl. Den 7 januari ska förbundskapten Pär Mårts presentera sin trupp till Sotji och det troligtvis mest givna namnet har varit New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist. Men det går väldigt tungt för Lundqvist, som i december vunnit två av de åtta matcher han spelat och hans räddningsprocent har inte varit bättre än 87,4. Precis före jul var han bänkad i två matcher i rad. Tidigare trodde jag att det var kontraktsförhandlingarna som skavde på hans form, men det är uppenbarligen något annat.

Sedan är det skadefrågor som poppar upp, så klart. Hur är det med Henrik Zetterbergs rygg? Zäta har missat de senaste elva matcherna för Detroit och har varit ur spel sedan den 1 december.

Bostons Loui Eriksson råkade först ut för hjärnskakning den 23 oktober, en fulsmäll från Buffalos John Scott, och sedan en andra hjärnskakning, den 7 december, när han fick sig en rejäl tryckare av Pittsburgh-backen Brooks Orpik. VM-guldvinnar-Loui var rätt given i OS-laget innan det här hände.

Jobbigt att läsa att även Detroitbacken Jonathan Ericsson kan ha drabbats av en skada som äventyrar hans OS-status. Detroit har för närvarande förutom Zäta och Ericsson också Johan Franzén (hjärnskakning) och Jonas Gustavsson (ljumske) på skadelistan. Franzén och Gustavsson ska inte vara allvarligare än att de är tillbaka inom kort. Samtliga fyra Detroitsvenskarna är högaktuella för OS.

Höstens succésvensk, 24-målsskytten Alexander Steen, är en annan fjäril i magen. Steen utgick från matchen mot Edmonton i lördags med en skada ”på överkroppen”. Han kunde inte spela mot Calgary i går. Statusen är ”dag till dag”. Och jag vågar nästan inte backa bandet, för våren 2012 missade han 39 NHL-matcher på grund av en hjärnskakning. Och i våras var det ett tiotal matcher för en överkroppsskada. Förhoppningsvis är det något lindrigt.

Många OS-aktuella NHL-svenskar spelar också väldigt stabilt. Washingtons Nicklas Bäckström har varit superhet före jul. På de tio senaste matcherna har han gjort 17 poäng (3 mål + 14 assist). Ottawa-backen Erik Karlsson håller stilen och ligger på en poäng i snitt de senaste tio matcherna (3 mål + 7 assist). Tampa Bay-backen Victor Hedman har efter skadan spelat fyra matcher och då gjort ett mål och fyra assist och haft finfina plus sju i plus/minus. Hedman har gett sig in i OS-racet på allvar, särskilt som Vancouvers Alexander Edler nu varit borta i nio matcher och har den där två matcher långa avstängningen hängande över sig inför OS.

Anaheim-målvakten Viktor Fasth har inte spelat i NHL sedan den 18 november. Tiden börjar bli knapp för att han ska hinna bli ett hett OS-namn igen. Han har fortfarande problem med sin skada. Synd, för Fasth hade jag lätt kunnat tänka mig som en av de tre OS-målisarna.

***

Nu är det ju inte bara Tre Kronor som har skadade tänkbara OS-spelare för närvarande. Premiärmotståndaren Tjeckien har namn som Tomas Vokoun, mv, Pittsburgh, Zbynek Michalek, b, Phoenix och Tomas Hertl, f, San Jose på sin skadelista. Vokoun har inte spelat på hela säsongen, Michaleks läge är oklart och fantastiske rookien Hertl ska operera högerknät och blir borta minst en månad.

Schweiz kan tvingas klara sig utan New Jersey-forwarden Damien Brunner som blir borta en månad minst och Lettland har flera jobbiga skador på spelare i KHL, bland andra Janis Sprukts, f, Lokomotiv Jaroslavl, Martins Karsums, f, Dynamo Moskva och Gints Meija, f, Dinamo Riga.

***

För att få ett hum om hur bra det ser ut formmässigt för NHL-svenskarna (de på OS-listan) inför Sotji har jag kollat hur många av de tio senaste matcherna de har spelat för sina lag och hur det har gått med poänggörandet.

Så här ser poängligan ut då:

1) Nicklas Bäckström, f, Washington, 10 matcher, 3 mål + 14 assist, 17 poäng (-3)

2) Erik Karlsson, b, Ottawa, 10 matcher, 3 mål + 7 assist, 10 poäng (-4)

3) Daniel Sedin, f, Vancouver, 10 matcher, 2 mål + 6 assist, 8 poäng (+3)

4) Alexander Steen, f, St Louis, 9 matcher, 4 mål + 3 assist, 7 poäng (+2)

5) Mikael Backlund, f, Calgary, 10 macher, 2 mål + 4 assist, 6 poäng (+5)

5) Daniel Alfredsson, f, Detroit, 10 matcher, 2 mål + 4 assist, 6 poäng (+0)

5) Marcus Johansson, f, Washington, 10 matcher, 2 mål + 4 assist, 6 poäng (-8)

8) Patrik Berglund, f, St Louis, 10 matcher, 2 mål + 3 assist, 5 poäng (+4)

8) Henrik Sedin, f, Vancouver, 10 matcher, 2 mål + 3 assist, 5 poäng (+2)

8) Viktor Stålberg, f, Nashville, 10 matcher, 2 mål + 3 assist, 5 poäng (-4)

11) Victor Hedman, b, Tampa Bay, 4 matcher, 1 mål + 4 assist, 5 poäng (+7)

12) Elias Lindholm, f, Carolina, 6 matcher, 1 mål + 3 assist, 4 poäng (+2)

12) Niklas Kronwall, b, Detroit, 10 matcher, 1 mål + 3 assist, 4 poäng (-2)

12) Patric Hörnqvist, f, Nashville, 10 matcher, 1 mål + 3 assist, 4 poäng (-5)

15) Mika Zibanejad, f, Ottawa, 8 matcher, 0 mål + 4 assist, 4 poäng (-2)

16) Carl Hagelin, f, NY Rangers, 10 matcher, 3 mål + 0 assist, 3 poäng (-3)

16) Joakim Andersson, f, Detroit, 10 matcher, 3 mål + 0 assist, 3 poäng (-4)

18) Jonas Brodin, b, Minnesota,10 matcher, 2 mål + 1 assist, 3 poäng (+0)

18) Magnus Pääjärvi, f, St Louis, 7 matcher, 2 mål + 1 assist, 3 poäng (+0)

20) Johan Franzén, f, Detroit, 6 matcher, 1 mål + 2 assist, 3 poäng (+2)

20) Gabriel Landeskog, f, Colorado, 10 matcher, 1 mål + 2 assist, 3 poäng (-1)

22) Oliver Ekman-Larsson, b, Phoenix, 10 matcher, 0 mål + 3 assist, 3 poäng (+1)

23) Erik Gustafsson, b, Philadelphia, 5 matcher, 1 mål + 1 assist, 2 poäng (+2)

24) Carl Gunnarsson, b, Toronto, 10 matcher, 0 mål + 2 assist, 2 poäng (+2)

24) Johnny Oduya, b, Chicago, 10 matcher, 0 mål + 2 assist, 2 poäng (+2)

24) Marcus Krüger, f, Chicago, 10 matcher, 0 mål + 2 assist, 2 poäng (+1)

24) Gustav Nyquist, f, Detroit, 7 matcher, 0 mål + 2 assist, 2 poäng (+1)

24) Henrik Tallinder, b, Buffalo, 10 matcher, 0 mål + 2 assist, 2 poäng (-4)

29) Jakob Silfverberg, f, Anaheim, 4 matcher, 1 mål + 0 assist, 1 poäng (+0)

30) Jonathan Ericsson, b, Detroit, 10 matcher, 0 mål + 1 assist, 1 poäng (+2)

30) Jacob Josefson, f, New Jersey, 4 matcher, 0 mål + 1 assist, 1 poäng (+1)

30) Anton Strålman, b, NY Rangers, 10 matcher, 0 mål + 1 assist, 1 poäng (-4)

30) Nicklas Grossmann, b, Philadelphia, 10 matcher, 0 mål + 1 assist, 1 poäng (-4)

34) Douglas Murray, b, Montreal, 8 matcher, 0 poäng (-4)

34) Mattias Ekholm, b, Nashville, 4 matcher, 0 poäng (-1)

34) Loui Eriksson, f, Boston, 2 matcher, 0 poäng (+0)

34) Tim Erixon, b, Columbus, 1 match, 0 poäng (+1)

34) Alexander Edler, b, Vancouver, 1 match, 0 poäng (+0)

34) David Rundblad, b, Phoenix, 1 match, 0 poäng (+0)