Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

KHL-importer kan bli fler

Numera tappar SHL omkring 20 spelare till KHL varje säsong. Det är alltså ett helt svenskt lag av spelare i världens näst bästa liga.

De ryska KHL-klubbarna har haft ett tak på fem utländska spelare och starka ryska röster har velat sänka taket för att få färre importer vilket då eventuellt skulle gynna de inhemska spelarnas och rysk hockeys utveckling. Men i stället för färre importer ser det ut att kunna bli fler.

Ryska R-Sport hänvisar till källor som uppger att diskussioner inom KHL förs för att utöka antalet importspelare från fem till sju. Det kan innebära att ännu fler spelare söker sig österut.

SHL-klubbarna får kämpa rejält för att ersätta spelarna som försvinner till KHL-lag i Ryssland, Tjeckien, Vitryssland och från och med hösten även Finland och Jokerit. Att Jokerit kommer att spela i KHL innebär sannolikt att Helsingforsklubben kommer att försöka värva spelare från SHL.

KHL-klubbarna lockar överlag inte speciellt mycket publik och går sällan eller aldrig med vinst utifrån verksamheten utan det är ägare som pumpar in pengar och håller verksamheten flytande. För närvarande har Spartak Moskva oerhörda problem med ekonomin sedan huvudsponsorn (en bank) hoppat av. Klubben har till och med skrivit till Vladimir Putin och vädjat om hjälp veckan före jul. Tre Kronor-centern Tom Wandell är ensam svensk spelare i Spartak.

Ryska landslaget, inklusive SKA St Petersburg-stjärnan Ilja Kovaltjuk, har i sin tur skrivit ett brev till Spartak Moskva för att visa sitt stöd.

Men KHL fortsätter att expandera och blir fler och fler lag som kräver fler och fler spelare. Frågan är hur länge detta kommer att fortsätta?