Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Hallam blundade och valde

Lördagsmatcher i Växjö är en höjdare. Vilken stämning det kan vara i Vida arena!

Det hjälpte säkert till att det var mästarna Skellefteå AIK som kom på besök och bjöd tillsammans med Växjö Lakers på en förstaperiod som hade ett underhållningsvärde som räckte hela vägen till övertid och straffar.

Om det var attackhockey från båda håll i den första perioden, och var sitt vackert mål av Robert Rosén och Bud Holloway, så blev det aningen gäspigare i mellanperioden. Då borde Skellefteå ha utnyttjat sina powerplay bättre och kunde då ha knäckt Växjö, men nye målvakten Teemu Lassila har inlett bra i SHL. Två segrar, 94,44 i räddningsprocent och han kan visa sig vara ett kap fram emot SM-slutspelet. För 2014 blir det slutspel för Växjö. Kan inte tänka mig något annat.

Det borde vara en tidsfråga innan SHL:s sämsta powerplay (bara drygt elva procent) skärps till och det genom att helt enkelt slappna av och lita på instinkten att göra mål. Växjö har så många skickliga spelare i PP, som Cory Murphy, Rosén, Dennis Rasmussen, Rhett Rakhshani, Tomi Kallio… och nu saknades sjuke Ryan Lasch. Det borde lösa sig, tycker man.

Ungerfär så verkade åtminstone Växjös coach Sam Hallam resonera när matchen mot Skellefteå skulle avgöras på straffar.

Hallam skickade fram ”division 1-liraren” Stefan Gråhns, backbjässen Noah Welch och så slutligen det kanske mer naturliga valet Cory Murphy. Gråhns missade. Men backarna Welch och Murphy gjorde mål medan Skellefteås Viktor Arvidsson och Bud Holloway (sköt utanför) bommade. Då hjälpte det inte att Joakim Lindström hade gjort mål.

Jag blev nyfiken på hur Hallam tänkte när han skickade fram Gråhns, Welch och Murphy. Inte de mest givna straffskyttarna direkt.

– Vi har inte varit så lyckosamma på straffar innan. Sist jag tror vi vann på straffar var mot Färjestad borta och då kastade vi ut (Erik) Josefsson, Murphy, det var i alla fall de som gjorde mål. Och det har tagit oss en och en halv säsong att se att Noah Welch gör ganska mycket mål när vi kör straffar. Han är svårscoutad i alla fall… säger Hallam med ett snett leende.

– Och Gråhns är också jäkligt lurig. Jag tycker det var tre ganska bra straffar. I Murphys fall, så sist satte han den. Då siktade han på ett ställe, missade pucken och satte den på ett annat. Han har också erfarenheten att bära läget och avgöra matchen.

Och det gjorde Cory Murphy. Växjö är bara målskillnad i från Brynäs på tredjeplatsen inför lagens möte på måndag kväll.

Skellefteå har två raka förluster i och med 3-2 i baken i Växjö. Inte vanligt för mästarna.