Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Skellefteå kan värvas sönder

NHL-klubbarna svärmar runt rätt många av toppspelarna i Skellefteå AIK och fram till den 15 juni kan de svenska mästarna tappa dem till Nordamerika. Redan är det klart att VM-guldvinnarna Petter Granberg (Toronto) och Oscar Lindberg (New York Rangers) ska till NHL kommande säsong.

Och så surras det om: Joacim Eriksson, mv, Petter Emanuelsson, f, Jimmie Ericsson, f, Bud Holloway, f (Los Angeles).

Men det skulle heller inte förvåna om det finns intresse för backen Niclas Burström såväl som för Pierre-Édouard Bellemare och Melker Karlsson.

Svenska mästarna brukar få det jobbigt efter guldet. NHL-klubbarna brukar plocka över en rad toppspelare. Dessutom finns ju alltid faran för att KHL-klubbar kan norpa spelare under sommaren.

Men även om det blir förhandlingar med NHL-klubbarna så kan de på ett eller annat sätt spricka. Tuffast har Brynäs och Färjestad drabbats de senaste fem åren i fråga om att tappa spelare till NHL eller KHL efter ett SM-guld:

2012, Brynäs, 6 spelare: Niklas Svedberg, mv (Boston/Providence), Niclas Andersén, b (Severstal Tjerepovets), Mattias Ekholm, b (Nashville/Milwaukee), Johan Larsson, f (Minnesota/Houston), Jakob Silfverberg, f (Ottawa), Sebastian Wännström, f (St Louis/Peoria).

2011, Färjestad, 3 spelare: Alexander Salák, mv (Chicago/Rockford), Jonas Junland, b (Barys Astana), Mattias Sjögren, f, (Washington/Hershey).

2010, HV 71, 4 spelare: Stefan Liv, mv (Sibir Novosibirsk), Björn Melin, f (Neftechimik Nizjnekamsk), Mattias Tedenby, f (New Jersey/Albany), David Ullström (New York Islanders/Bridgeport).

2009, Färjestad, 6 spelare: Jonas Gustavsson, mv (Toronto), Johan Motin, b (Edmonton/Springfield), Martin Sevc, b (Dinamo Minsk), Dick Axelsson, f (Detroit/Grand Rapids), Mikael Johansson, f (Montreal/Hamilton), Rickard Wallin, f (Toronto).