Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Bra med nytt slutspel men tänk större

Det blir som i Finland. Bara sex lag går direkt till kvartsfinal. De fyra lagen därefter gör upp om de två sista platserna.

I det här läget tror jag att elitserielagen är nöjda och glada över förnyelsen av SM-slutspelet.

Säger man att man ska till slutspel så är chansen 50-50 sett till antalet stolar att slåss om. Men när hela havet stormar blir det ett annat läge. Och det är ju vad man måste sträva efter. Spänning. Ovisshet. SM-guld. SOS, det gäller att rädda elitserien och sig själv.

Att hamna utanför SM-slutspelet, i ingenmansland på plats nio eller tio, är en sportslig och ekonomisk mardröm. Säsongen är över i början av mars. Pengarna slutar att ramla in. Säsongen är för de flesta i denna situation en besvikelse.

De andra lagen i elitserien slåss antingen om SM-guldet eller för att hänga kvar i elitserien via kval.

I våras slogs Brynäs och AIK om den sista slutspelsplatsen fast ändå inte. Brynäs hade ruskigt dålig form efter jul, men ändå ett tillräckligt stort försprång poängmässigt jämfört med AIK som jagade underifrån, och Brynäs blev åtta. För att sedan åka ut med 4-0 i matcher mot Skellefteå i SM-kvarten.

Med förnyelsen hade antagligen ett formstarkt AIK slagit ut ett formsvagt Brynäs i en bäst-av-tre-serie inför SM-slutspelet. Det är det vi får se framöver. En kul förändring, tycker jag.

Det trista är att elitserielagen numera är så beroende av tv-pengarna att klubbarna snudd på går under utan dem. Därför är oviljan alldeles för stor när det gäller att göra ännu mer spännande förändringar för publiken. Hellre då att försöka krama ur ännu mer pengar av sin produkt för att desperat försöka öka avståndet neråt till den allt bättre och hungrigare hockeyallsvenskan.

Jag skulle dels vilja se en utökning av elitserien till 14 lag. Dels se att ett lag åker ur direkt utan kval så att det bästa laget från hockeyallsvenskan går upp direkt. Snacka om att ”strida för sin existens” i topphockeyn.

Det är synd att inte Hockeyligan vill se mer självklar och direkt spänning än så här. Det finns klubbledare i elitserien som tycker att det är orimligt att riskera åka ur finrummet när man omsätter långt över 100 miljoner kronor och har massor av anställda.

Men är det verkligen rimligt att bygga ett så dåligt lag för så mycket pengar att då finns en risk för att behöva ramla ur elitserien? Det tycker inte jag.

Och är man för dålig ska man åka ur. Det tillhör sportens värld.

14 lag i elitserien skulle också ge ett jämnare antal matcher. Det vill säga 52 matcher. 13 x 4. Det är skitkonstigt att möta vissa lag tre gånger och andra lag två gånger. I stället för att möta sina motståndare hemma och borta två gånger.