Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Backarnas betydelse

Färjestad tog välförtjänt hand om två poäng i bortamötet med Frölunda i ett fullsatt Scandinavium. Tyvärr var det lite stökigt och bråkigt i FBK-klacken. Vad hände där?

Färjestad vann mycket tack vare sina skickliga offensiva backar Magnus Nygren och den suveräne Chris Lee. Nygren satte 1-0 med ett läckert maskerat handledsskott i plockhandskkrysset hos Julius Hudacek i Frölundamålet. Och Chris Lee prickade via stolpen och Hudaceks ena benskydd in 2-1 i powerplay på övertid. Magnus Nygren har gjort tio mål och toppar elitseriebackarnas målliga. Chris Lee toppar poängligan för backar (8 mål, 24 assist). Vilken duo!

Färjestad har på grund av skadorna på Oscar Klefbom och Sanny Lindström matchat hårt på fem backar länge. Ett tag var det fyra som fick slita. Backjuniorerna Simon Fredriksson, 19, Calle Andersson, 18, och Wilhelm Westlund, 17, har turats om att fylla ut. För närvarande är den store och coole 93:an Simon Fredriksson sjätteback.

– Nu har vi sex backar som vi spelat med ett tag. Givetvis har vi som alla andra lag ögonen öppna om det dyker upp något. Det ligger på Jörgen Jönssons bord. Att få in en bra och stabil back vore inte fel. Samtidigt ska det vara någon som tillför så att det inte bara är en kropp. Annars är det bättre att vi ger ungdomarna chansen för de vill någonting varje dag, säger Färjestads tränare Leif Carlsson om läget.

På frågan vem av ungbackarna som är bäst lämpad för elitserien redan nu svarar Leif Carlsson:
– Det är lite olika personligheter. Vi har Calle Andersson, som är en väldigt duktig offensiv kille. Han behöver få mycket mer erfarenhet och stabilitet i sitt försvarsspel.
– Vi har Wille Westlund som är den yngste, och som är en tvåvägsback. Han behöver få styrka.
– Sen har vi Simon som varit med som har styrkan. Han är mer defensivt inriktad.
– Det är svårt att gradera dem. De har gjort det bra, tycker jag. Vi har alternerat dem medveter för att inte bränna ut dem. Det är tufft framför allt mentalt för dem att ligga på den här nivån. Någon gradering är svår att göra. Fysiskt är SImon lämpad för han är störst och äldst, men det är olika individer. De har verkligen fått chansen.

***

Vilket lag i elitserien tror ni har de bästa offensiva backarna? Så här ser det ut sett till målskyttet.

AIK: 13
Brynäs: 19
Frölunda: 20
Färjestad: 28
HV 71: 26
Linköping: 12
Luleå: 28
Modo: 18
Rögle: 18
Skellefteå: 13
Timrå: 11
Växjö: 16

Anmärkningsvärt att Luleås backar är så pass heta i offensiven. Och att Linköpings backar bidrar med så få mål. Skönt för LHC ändå att lagkaptenen Magnus Johansson på kort tid gjort sina tre mål. Han är på gång igen.