Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Tålamodet segrade

Sveriges match mot Lettland blev också en fight mot egna nerver och eget tålamod. Gårdagens svåra match och knappa 3-2-seger på straffar mot Schweiz satt nog kvar i huvudet på de unga spelarna i den första perioden. Det går säkert att skylla oflytet i passningsspelet och de missade 2-mot-1-lägena på nerver.

Att vinna på beställning är svårt. Även mot Lettland.

JVM-fyndet Filip Sandberg fortsätter obekymrat att kraftigt framåtlutande gasa på med sin dammsugande spelstil. Den 174 centimeter korta HV 71-centern är helt underbar att se med sina kvicka dragningar med en klubba som gjord för att käka sushi med. Ger mig tusan på att Sandbergs energi och entusiasm smittar av sig.

Mot Lettland var det mycket Brynäs. Backen Christian Djoos har ett härligt spelsinne. Emil Molin är skicklig både längs sargerna och att hålla i pucken. Och den bäste brynäsaren, Elias Lindholm, gör ett suveränt jobb framför motståndarmålen.

Emil Molin gav visserligen Sverige ledningen med 1-0 på pass från Lindholm, men det var först efter Lettlands 1-1 som Sverige började krydda sin attacker med mer beslutsamhet och jävlaranamma.

5-1 speglar puckinnehav, målchanser, ramträffar och skottstatistik (46-21). Sverige är klart för kvartsfinal och vägen till gruppseger och en direktplats i JVM-semifinalen ligger öppen. Kul med Finlandsmatchen klockan 13.00 på nyårsafton.

***

Skellefteås Viktor Arvidsson spräckte nollan och blev tvåmålsskytt mot Lettland. Hans 3-1-mål hade inte ens Bud Holloway kunnat göra snyggare.

***

Sebastian Collberg fortsätter att göra mål. Lagkamraterna försöker att hitta lägen åt honom och Collberg har nu gjort mål mot Tjeckien, Schweiz och Lettland. Super! Collberg gjorde fyra mål på sex matcher i JVM i fjol.

***

Både lagkaptenen Filip Forsberg och Rickard Rakell gillar att hålla i pucken, och ibland går det över gränsen. Det är en balansgång när man ska hålla i pucken eller spela den vidare. Hur som helst, Forsberg hade två assist mot Lettland och Rakell har fått ihop tre assist så här långt. Bra kan bli bättre!