Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Plattmatch men seger

Det svänger om Juniorkronorna i Ufa. Mycket av det som var bra mot Tjeckien i premiären var dåligt mot Schweiz i dag.

Spelare som var bärande mot tjeckerna gjorde stora misstag mot schweizarna och backen Mikael Vikstrand stod för ett par grova felpassningar, som kunde ha kostat dyrt. Lagkaptenen Filip Forsberg höll i pucken alldeles för mycket och för länge.

Det svaga svenska passningsspelet var annars det jag störde mig mest på. Undantaget var Emil Molins läckra assist till Sebastian Collbergs 1-1-mål i powerplay. Södertäljebacken Emil Djuse gjorde 2-2 via en schweizare och det var ganska typiskt att ett skitmål skulle rädda en poäng åt Sverige fram till straffarna.

Bara HV 71:s kvicke forward Filip Sandberg lyckas bryta mönstret framåt och skapa något vasst. Bakåt behöver backarna spela betydligt enklare med tanke på det tuffare motståndet i slutspelet. Och särskilt som Sverige tappat sina tre bästa backar redan före JVM.

Sverige slår normalt Schweiz i JVM, men ett starkt målvakts- och försvarsspel blev tydligen en obehaglig överraskning, trots att det blev 3-3 i fjol och då hette straffhjälten Max Friberg.

Den svenska landslagsledningen överraskade egentligen bara en gång i matchen och det var genom att byta ut målvakten Joel Lassinantti mot Niklas Lundström inför straffavgörandet – det blev räddningen.

AIK:s Niklas Lundström tog alla tre straffarna och Victor Rask gjorde det enda målet.