Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Det bästa återstår

Å dessa juniorer… Det gick inte att motstå nyårshockeyn mellan Sverige och Finland. Det är så skoj att följa ett lags utveckling under en turnering och efter vinsterna mot Tjeckien, Schweiz och Lettland var det här den lätt mest underhållande matchen hittills.

Förutsättningarna talade för svensk gruppseger eftersom det krävdes finsk seger med tre mål för att peta ner Roger Rönnbergs gäng.

Vete tusan om Finlands förbundskapten Harri Rindell verkligen lyckades få fram budskapet till sina lirare, att inte ta dumma utvisningar mot Sverige. För korkade utvisningar ledde till totalt fyra svenska mål i powerplay. Nyckeln till målen var effektivt arbete framför den finske målvakten Joonas Korpisalo, som inte fick se mycket av puckarna.

Den svenska rivstarten gav 3-0. Rindell höjde rösten och nu jäv… blev det 3-3. Den svenske målvakten Joel Lassinantti gjorde först en superräddning, men när det sekunder senare ändå blev finsk kvittering byttes han ut och Niklas Lundström tog över och visade också att han ska ha chansen från start i JVM-semin på torsdag. Fingertoppskänsla här av Rönnberg att byta keeper och faktiskt genom det lyckas behålla greppet om Finlandsmatchen.

Annars är det försvars- och backspelet jag känner lite oro för mot ännu tyngre och snabbare motstånd. Egentligen är det bara Moras Tom Nilsson som är riktigt fysiskt råstark i defensiven. De andra backarna litar till sin spelskicklighet och fina uppfattningsförmåga. Om det blir en JVM-semi mot Ryssland kan det kanske hålla. Ryssland har giftige Najl Jakupov och hemmapubliken som sina stora vapen.

Kanada, den stora guldfavoriten i mina ögon, har både före och under JVM dundrat över sina motståndare utan större empati och mixar hårdheten med en världsklasslirare som Ryan Nugent-Hopkins.

Förhoppningsvis får Sverige möta både Ryssland och Kanada i detta JVM. Vilka hockeyfester!

Offensiven och powerplay ser allt bättre ut och 7-4-vinsten mot Finland på nyårsafton blev det bästa tänkbara slutet på 2012. Emil Molins skott i krysset till 6-4 var snyggast. Viktor Arvidsson blev tvåmålsskytt för andra matchen i rad, och man börjar få lite Max Friberg-vibbar från fjolårets JVM. Till och med målvakten Niklas Lundström hjälpte till med en assist.

Nu hoppas jag att starten på 2013 blir lika häftig för svensk hockey som den blev för snart ett år sedan i Calgary.

Och önskar gott nytt år!