Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ryska felet med Frögren

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts var på en utlandsresa nyligen och såg både Jokerit-Kärpät i Helsingfors och Lev Prag-Atlant i KHL i Tjeckien.

Mårts lät inte överförtjust av det han såg i den finska ligan.

– Den finländska ligan var ju väldigt defensiv. Det såg man ju. Den ryska ligan har man hört att den ska vara det, men den här matchen mellan Lev Prag och Atlant var väl lite roligare att se på i alla fall, säger han.

I Jokerit är Erik Karlsson aktuell för Tre Kronor och Channel One Cup. I Atlant har han några lirare som kan ta plats i landslaget i december.

Viktor Stålberg var den klart bäste svensken tycker jag, även om Andreas Engqvist fick pris som matchens lirare. Stålberg var väldigt aktiv och inblandad i mycket saker. Det var kul att se. Jonas Andersson spelade inte. Han satt hos oss på läktaren. Han hade någon förkylning i kroppen, säger Mårts.

När vi snackade om de svenska spelarna i Atlant frågade jag om förre Färjestadsbacken Jonas Frögren, som blev petad precis före VM i Globen i maj. Det visar sig att Atlants nye coach Sergej Svetlov har sin syn på Frögren.

Mårts har en annan.

– Jonas Frögren var det på något sätt att de inte förstår vilken typ av spelare han är. Han borde få spela mer i boxplay och den typen av saker. Han klarar sig skapligt ändå, tycker jag. Han krigade för laget.

Frågade Mårts om de här svenska spelarna är aktuella för Channel One Cup.

– Jo, det tycker jag väl. Allt handlar väl om vart NHL-konflikten tar vägen. Det är väldigt knepigt. Jag leker med två lag.

Med andra ord lär det vara rätt många spelare som har fått ansöka om visum till Ryssland. Ett tiotal NHL-svenskar kan komma att bli uttagna i truppen som presenteras på måndag i Stockholm. Men om NHL-konflikten mirakulöst skulle lösas under de närmaste dagarna blir det ett mer KHL- och elitseriebetonat Tre Kronor vi ser i Moskva den 13-16 december.