Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Novemberkåsan inomhus

Mörkt, många matcher till jul. Och massor av hockeyaction!

Jag fastnade framför Skellefteå-Luleå och njöt av en mängd saker. Luleåbacken Johan Franssons skridskoåkning till exempel. Vackert som ett luciatåg.

För att inte tala om Pierre-Édouard Bellemares comeback. Quelle belle entrée! Han hann nätt och jämnt fått på sig skridskorna och så hade han gjort sitt första mål för hösten. Bellemare är en toppspelare i alla lag i elitserien. Precis som Joakim Lindström. När jag imponerades som mest av Luleås kvitteringsförmåga pricksköt Lindström 4-3 vid den skymde Luleåmålvakten Johan Gustafssons första stolpe. Läckert! Men hade formstarke statistikettan David Rautio släppt in den pucken?

Luleås förlust i Skellefteå Kraft Arena var en påminnelse om att det inte går att försvara sig till ett SM-guld. Mot lag som Skellefteå, HV 71, Färjestad och Brynäs måste man våga framåt för att vinna i ett slutspel.

***

Elitserien kickstartade och det var inte så snygg ishockey på alla håll. Men även den skitiga novemberkåsan har en vinnare. När Modo 3-2-vann på övertid i Växjö rimmade det väl ganska illa med det som hände under 60 minuter, men sånt är livet.

Växjös förstafemma hade 18 skott på mål och då hade inte Brad Moran ett enda. Robert Rosén blev syndabock genom att dra på sig den utvisning efter 18.47 i den tredje perioden som ledde till Modos segermål och Rosén fick pisk av Leif Boork i C More…

Men visst kan även stånkarhockey vara vacker. Som när junioren Gustav Possler så gott som ögonblickligen tog till vara på chansen att få spela i elitserien genom att slänga sig raklång och spräcka Modos målballong till 1-0. Vinsten med 3-2 i Växjö och de två poängen gjorde att gapet mellan Modo och Timrå under slutspelsstrecket växte till fem poäng.

Coachen Ulf Samuelsson fick viss utdelning på förändringarna i laguppställningen. Målvakten Bernhard Starkbaum tog 39 av 41 skott (95 procent), juniorerna Possler och David Gunnarsson använde sina nio minuter var till att bidra med ett mål (Possler) och en assist (Gunnarsson).

Däremot hände inte så mycket för vare sig Ladislav Nagy eller Mattias Ritola, trots att Samuelsson särade på Per-Åge Skröder och Niklas Sundström för att få i gång Nagy och Ritola. Kanske därför lika bra att para ihop Sundström och Skröder till nästa match efter denna väckarklocka?

***

Gladast i kväll var nog Rögle. En odiskutabel trepoängare mot bottenkonkurrenten AIK. Talangen Ted Brithén vräkte in två mål och hans matchvinnande slagskott i krysset till 2-1 var våldsamt snyggt. 4-1-segern tänder ett hopp om att slippa kvalserien. Spetsspelare som Mike Iggulden och Juhamatti Aaltonen är precis så bra som de värvats för att vara. Tre nya assist för Iggulden som med sina 16 poäng nu är Rögles poängkung.

***

Frölunda fick 2-1-stryk hemma av Färjestad som har fem raka vinster i elitserien. Roligast för Frölunda var poängen efter Dick Axelssons drömmål till 1-1. Och att det var över 11 000 på läktarna i Scandinavium. Ett välbehövligt klirr i kassan att trösta sig med.

***

Starkt av Brynäs att ta tre poäng (4-1) i Linköping. Snyggast? Sebastian Lauritzens prickskytte till 3-0 i powerplay. Hans första mål för säsongen.

Jag vill absolut inte skylla på skadan i magen, jag får ofta behandling och det har blivit mycket bättre på sistone. Däremot är jag inte alls nöjd med vad jag presterat så här långt. Jag är här för att producera framåt och det har jag inte gjort, sa Lauritzen till TT efteråt.

***

Apropå prickskytte. Oscar Fantenberg satte punkt och 3-1 när HV 71 besegrade ett skadedrabbat Timrå. Kyligast var utan tvekan Marcus Nilsons 2-0-mål där han lät pucken glida in mellan benskydden på målvakten Joakim Lundström efter en kvick dragning.

HV spelade med sex backar. Jesper Williamsson var ombytt, men bänkad. Mikko Luoma var inte ombytt och det väcker på nytt en rad frågetecken runt honom i Jönköping.

Kedjan med Andreas Jämtin, Johan Davidsson och Per Ledin funkade helt okej, men är ingen ledande kedja. I väntan på skadade Jesper Fasth är det säkert skönt för coachen Ulf Dahlén att se att kedjan med Patrik Carlsson, William Karlsson och Marcus Nilson hittar varandra väl.