Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ingen vanlig Svensson

Vilket ras för Brynäs. 8-1-förlust. Mot Luleå! Laget som inte kan räkna längre än tre… mål. Brynäs har nu elva förluster på de 13 senaste matcherna. Och om det inte var snack om kris förut så är det så nu.

Det är aldrig okej att förlora med 8-1. Det går varken försvara eller förklara bort. Det är FÖR dåligt. Vad är det som händer med mästarna?

Och vilket hjärnsläpp av den förre Luleåforwarden Mats Lavander när han med sekunder kvar av en förödmjukande storförlust kör över Luleåbacken Robin Jacobsson. Det är brutalt onödigt och måste få konsekvenser i form av flera matchers avstängning. Tack.

***

Om man övergår till hyllningar för Luleå så vill jag lyfta fram den 37-årige backen Fredrik Svensson. Veteranen som värvades från AIK och under hösten är det nog många med mig som undrat en smula varför.

Han får begränsat med speltid och ibland ingen alls. Men han är inte den som gnäller.

– Vi har tuff konkurrens, det har blivit några matcher på läktaren. Det är inte så kul, men det hör till. Det är bara att träna på och ta chansen när den kommer, säger Svensson om läget.

Jag tog ett snack med honom nyligen och han berättade att han tränat bra och förberett sig väl inför säsongen. Han och familjen trivs i Luleå där de även bodde mellan 1999 och 2003.

Mot Brynäs gjorde Svensson det matchvinnande 2-1-mål. Han bröt in framför darrige Robin Rahm i Brynäsmålet med en klassbacks självklarhet och snärtade till. Det var hans första mål i elitserien sedan den 28 december 2009… Då i SSK-tröjan mot – Luleå. Fredrik Svensson hade även en assist i utskåpningen mot Brynäs.

Svensson har bitit ihop. Precis som hela Luleå, som med rätt kritiserats för sin genanta effektivitet. Mot Brynäs justerades statistiken. Svensson om sitt personliga läge:

– Det är inte optimalt. Det är tufft att åka in och ut ur laget, men jag visste att det skulle vara tuff konkurrens när jag kom hit.

Det har inte diskuterats att låna ut honom till någon annan klubb, enligt Svensson.

– Det är en tuff sits. Det är bra backar, man får göra så gott man kan. Man börjar bli gammal, haha. Man kan inte gå och deppa. När man får chansen får man göra det bästa av den.

Det var precis vad Fredrik Svensson gjorde i kväll med sina drygt 17 minuter mot Brynäs.

***

Färjestad var sett över hela jubileumsmatchen mot Frölunda klart bättre. Framför allt såg Färjestad snabbare ut. Ville mer. Per Åslund och Marcus Paulsson är de forwards som jag tycker har det lila extra i Löfbergs. Åslund spelar med ett härligt självförtroende. Vid 26-års ålder är han redo att leda Färjestad och ta över stafettpinnen från Rickard Wallin och Christian Berglund. Det är numera han som är Färjestads Tre Kronor-forward och inte ”gubbarna”.

Även Paulsson är härlig att se. Tuff, elak och med spelsinne och mod. En målskytt tack vare att han är beredd att offra en tand eller två framför motståndarmålen. Färjestads 4-1-seger var som en egen hyllning till Mathias Johansson, som fick sin tröja nummer 17 hissad till Karlstads egen hockeyhimmel.

I Frölunda gillade jag egentligen bara det jag såg från målvakten Julius Hudacek och norske centern Mathis Olimb. Noterar också igen att backen Doug Lynch har allvarliga problem med tempot och lite annat smått och gott i elitserien.

***

Växjö gjorde hyfsat enkelt 3-0 på Timrå och där fattade jag aldrig varför inte Joakim Lundström fick stå i Timrås mål? Tyvärr hade Daniel Bellissimo en svag lördag vilket gjorde saken än värre. Bellissimo stod i 5-2-förlusten mot Linköping i torsdags. Visst har väl Lundström varit den vassaste av de två den här hösten?

***

Växjös trepoängare i bottenstriden är guld värd. Petr Vampola har visat klass två matcher i rad och då har Växjö tagit fem poäng. Så viktig måste han också vara för Växjö Lakers. Det ser också ut som att Robert Rosén kommer mer och mer. Nu poäng fem matcher i följd, åtta assist. Snyggt!

Och när Fredrik Norrena håller nollan, och både Brad Moran och Johan Markusson gör mål är väl detta en snudd på perfekt lördag för Växjö. Tre nyttiga spelare på olika sätt.