Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

NHL-vågen sköljer redan över Europa

NHL-spelarna är lockoutade. Hur länge återstår att se.

Den första vågen av NHL-spelare till Europa handlar om spelare som återvänder till sina hemländer.

Bokstavligen över en natt har hel drös av stora NHL-spelare blivit klara för klubbar i Europa. Först i kön står de ryska NHL-stjärnor vill spela hemma i KHL under lockouten. Jevgenij Malkin och Sergej Gontjar har huxflux blivit lagkamrater med Mats Zuccarello Aasen i Metallurg Magnitogorsk.

Detroits Pavel Datsiuk ska ha gjort klart med Ak Bars Kazan precis som Ilja Kovaltjuk rapporteras vara överens med SKA St Petersburg och kan där få Tony Mårtensson som center.

Edmontons talang Nail Jakupov ska tydligen också spela i KHL under lockouten, enligt uppgift för Neftechimik Nizjnekamsk.

Fredrik Pettersson får stifta bekantskap i Donbass Donetsk med ukrainska NHL-duon Oleksij Ponikarovskyj och Ruslan Fedotenko.

I Tjeckien får Jaromir Jagr sällskap av Montrealstjärnan Tomas Plekanec i lilla Kladno.

Det blir spännande att se hur fortsättningen följer i Sverige. Vem blir den förste svenske NHL-spelaren i hockeyallsvenskan? Ska verkligen Oliver Ekman-Larsson spela i Phoenix farmarlag Portland, eller kan Tingsryd få loss honom efter snack med Coyotes NHL-boss? Och vad är bäst för Ekman-Larsson nu när AHL plötsligt seglar upp som en attraktiv hockeyliga med massor av spännande blivande NHL-stjärnor.

För de hockeyallsvenska lagen, som Djurgården, Södertälje och Västerås, med stark koppling till NHL-svenskar måste frågor om framför allt spelarnas försäkringar lösas innan det kan bli spel i Sverige. Fortfarande är det nog veckor bort innan vi verkligen får se några lockoutade NHL-stjärnor i svensk hockey.

I KHL lär vi se NHL-spelarna redan i nästa vecka.

I elitserien växer oron framför allt Modo och Timrå över vad som ska hända med ”deras” lockoutade NHL-spelare. Och visst blir det en märklig syn inom några veckor om de lockoutade svenska NHL-stjärnorna börjar landa i sina svenska hemstäder utan att få spela i sina före detta lag och hemmaarenor.

Då skulle exempelvis NHL-trion Henrik Lundqvist, Erik Karlsson och Loui Eriksson få posera utanför Scandinavium under rubriken: ”Lockoutade – av Frölunda”.

Samtidigt som deras förra elitserieklubb kämpar om poäng inför 8 000 åskådare (eller färre) på läktarna. Ingen bra PR. Varken på kort eller lång sikt.

Det här är verkligen ingen lätt fråga. Men jag är för öppenhet, och jag tycker att klubbarna själva ska kunna hantera NHL-lockouten på bästa sätt utan att förköpa sig.

Å andra sidan tycker jag att det är jättebra att spritförsäljningen i landet sköts av Systembolaget, under reglerade former, och med begränsade öppettider, eftersom det ger ett skyddsnät för alla dem som annars riskerar att falla för frestelserna.