Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ett av silly seasons bästa kap

Ni som hänger med här i bloggen vet att jag har spekulerat i att Färjestad ska hämta tillbaka den tjeckiske målvakten Alexander Salák (bilden). I dag blev det officiellt att FBK och Salák skrivit ett tvåårskontrakt. Det måste väl vara en kanonlösning för båda parter?

Alexander Salák gjorde en stark säsong i Färjestad vid Karlstadsklubbens senaste SM-guld 2011 och bar laget fram till slutspelet där till sist en axelskada öppnade för Cristopher Nihlstorp som tog över stafettpinnen och spelade hem titeln till FBK.

Att Salák inte lyckats ta en NHL-plats i Florida eller Chicago visar väl att han inte är någon världsmålvakt. Men han har bevisat att han håller toppklass i både Finland och Sverige. Han är bara 25 år och på väg uppåt i karriären. Salák kommer tillbaka till Europa och Färjestad i ett perfekt läge för honom själv och Färjestad. I VM hade Tjeckien ingen supermålvakt så med spel i elitserien finns chansen till landslaget. Färjestad behöver en stabil förstemålvakt efter Nihlstorp och med Fredrik Pettersson-Wentzel som konkurrent, och Erik Granqvist som målvaktscoach, har man en grund för en klart bättre start på säsongen än i fjol då det mesta gick snett.

(Foto: Mattias Lundin)

***

Om Färjestad täppt igen en lucka i truppen så återstår mycket jobb i många andra elitserieklubbar. Runt draften i NHL lär det hända stora grejer. Då ska Edmonton försöka att byta bort Linus Omark till en annan NHL-klubb. Dallas ska ta ställning till om man vill behålla centern Tom Wandell liksom Montreal ska göra samma sak med Andreas Engqvist. Och hur blir det med Mikael Backlunds framtid i Calgary?

Tre absoluta toppcentrar i elitserien. Svenskar, dessutom. Och så Omark… En drömspelare. Framför allt för publiken. Men NHL och KHL hägrar ett tag till och chansen att få se honom i elitserien i vinter bedömer jag som liten.

Under tiden har Vancouver erbjudit målvakten Eddie Läck ett så kallat qualifying offer, ett erbjudande som sannolikt gör att han blir kvar där en säsong till.