Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Kontraktslösa stjärnor i mängder

De 18 kontraktslösa svenska spelarna i NHL och AHL skulle nästan kunna bilda ett helt eget lag i Nordamerika. Tre målvakter, fem backar och tio forwards behöver nya kontrakt om de ska spela vidare i USA och Kanada. Frågan är vilka av dem som blir kvar? Flyttar exempelvis Samuel Påhlsson tillbaka till Övik och Modo?

Tänkte även ta en titt på svenskarna utan kontrakt i KHL och Finland. Även där är det tio spelare utan kontrakt för närvarande.

Vi börjar i Nordamerika.

Målvakter:

Jonas Gustavsson, mv, Toronto, Anders Lindbäck, mv, Nashville
Eddie Läck, mv, Chicago Wolves/Vancouver.

Kommentar: Redan före deadline för övergångar i NHL i vintras fanns det intresse för Jonas Gustavsson i NHL. Troligen blir han kvar där borta. Anders Lindbäck nämns runt om i NHL och har ett väldigt gott rykte. Han får inga problem att byta upp sig från bänken i Nashville. Eddie Läck har varit strålande i Vancouvers farmarlag Chicago och lyckas Canucks byta bort dyre Roberto Luongo är det inte omöjligt att målvaktsparet till hösten blir Cory Schneider och Eddie Läck.

Backar:

Erik Karlsson, b, Ottawa, Nicklas Lidström, b, Detroit, Johnny Oduya, b, Chicago, Dennis Persson, b, Rochester/Buffalo, Anton Strålman, b, NY Rangers.

Kommentar: Spännande förhandlingar för Erik Karlsson i Ottawa. Frågan är hur många miljoner kronor han kommer att få i årslön? Nicklas Lidström bestämmer som vanligt själv om han ska fortsätta i Red Wings. Johnny Oduya skulle kunna bli kvar i Chicago men general managern Stan Bowman gav inget tydligt besked efter säsongen. Anton Strålman gjorde ett bra slutspel i Rangers med tre mål och tre assist. Nytt kontrakt inom räckhåll.

Forwards:

Mikael Backlund, f, Calgary, Fabian Brunnström, f, Grand Rapids/Detroit, Andreas Engqvist, f, Hamilton/Montreal, Tomas Holmström, f, Detroit, Kristian Huselius, f, Columbus, Linus Omark, f, Edmonton, Samuel Påhlsson, f, Vancouver, Calle Ridderwall, f, Providence, Mikael Samuelsson, f, Florida, Tom Wandell, f, Dallas.

Kommentar: Mikael Backlund, 23, hade ett tungt år poängmässigt (4 mål, 7 assist) och missade halva säsongen på grund av skador. Calgary har ett viktigt beslut att fatta om hans framtid i NHL-klubben. Fabian Brunnström är välkommen tillbaka till AHL medan Andreas Engqvist uppvaktas i elitserien av bland andra HV 71. Tomas Holmströms NHL- och ishockeykarriär hänger på en skör tråd på grund av en lång tids kamp mot skador. Kristian Huselius fick säsongen krossad av tunga skadesmällar, men har kapacitet och någon NHL-klubb kan komma att chansa. Linus Omark hoppas få revansch i någon annan NHL-klubb än Edmonton. Modo uppvaktar Samuel Påhlsson och hoppas han flyttar tillbaka till Övik.

Efter säsongen i KHL är fyra svenskar utan kontrakt:

Jonas Andersson, f, Atlant, Karl Fabricius, f, Lev Poprad, Emil Lundberg, f, Lev Poprad, Fredrik Warg, f, Dinamo Riga.

Kommentar: Tre Kronor-forwarden Jonas Andersson nådde inte hela vägen till VM. Gjorde en poängmässigt okej säsong i KHL (15 mål, 10 assist). Karl Fabricius gjorde ett mål i KHL och totalt åtta poäng. Bättre gick det för klubb- och Luleåkamraten Emil Lundberg som gjorde 16 poäng (10 + 6) för Lev Poprad. Fredrik Warg, 33, missade slutspelet i KHL (skada) men gjorde 17 poäng (10 + 7) för Dinamo Riga i grundserien. Skulle kunna hitta jobb i elitserien där HV är en av klubbarna på centerjakt.

Kontraktslösa svenskar i Finland:

Johan Backlund, mv, Kärpät, Johan Björk, b, Lukko Rauma, Josef Boumedienne, b, Jokerit, Viktor Ekbom, b, Tappara, Daniel Fernholm, b, HIFK, Mika Hannula, f, Blues.

Kommentar: Johan Backlund vill testa spel i KHL i första hand. Men luckor finns i elitserien där Brynäs (Niklas Svedberg) och Färjestad (Cristopher Nihlstorp) är på väg att tappa målvakt till NHL. Tre Kronor-backen Daniel Fernholm fick inte spela VM och är säkert revanschsugen. Mika Hannula började i Modo i fjol innan han flyttade till Finland. Har tidigare spelat i fem olika ryska klubbar.