Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

För mycket förvirring

20120518-024940.jpg
Tjeckiens 4-3-mål mot Tre Kronor var inte bara det som knockade Sverige, det var även symboliskt för hur det sett ut under delar av hela VM.

Så vad hände i det sista bytet…?

– Det rådde förvirring om vem som skulle in på isen och vem som inte skulle in. Det var därför de gjorde målet, säger Coloradoforwarden Gabriel Landeskog, som var en av de fem svenska utespelarna på isen.

Att enbart förklara det tunga svenska fallet med att det var för många (15) spelare från NHL är för enkelt. Men kolla de lag som är i VM-semifinal. Finland och Slovakien har fyra NHL-spelare var i sina lag. Ryssland har åtta medan Tjeckien har sex stycken. Europa dominerar VM på alla sätt. Kanada och USA har flugit hem medaljlösa igen.

Jag tycker att det blev några NHL-backar för många i Tre Kronor. Men den analysen gör man ju först i efterhand.

Överraskande nog var inte Detroits Niklas Kronwall bra. Klen i offensiven. Bara ett mål i VM på åtta matcher (163 minuter). Jonathan Ericsson missade nästan hela VM och gjorde också ett mål (3-3 i comebacken mot Tjeckien). Niklas Kronwall gjorde 10 poäng i VM 2006, som jämförelse.

Niklas Kronwall var heller inte bra i defensiven. Undantaget när han lät letten som glömt sitt eget namn (Kaspars Saulietis) bli ”Kronwalled”. Men missarna var tydligast mot Ryssland där supermeriterade Kronwall hamnade fel framför Viktor Fasth vid två av målen bakåt.

Victor Hedman är en annan besvikelse, ända från första landskampen i Brno till den sista i Globen. Tråkigt värre.

Erik Karlsson är en artist och minst en sådan back måste man ha råd med. KHL-spelaren Staffan Kronwall får godkänt, men inte så mycket istid. Niklas Hjalmarsson var mestadels bra.

Det konstiga är att när man summerar backarnas insats i VM så är Färjestads Jonas Brodin, 18, den som antagligen gjort minst antal misstag. Men så är han unik. Och van vid de större ytorna från elitserien.
Offensivt är Henrik Zetterberg given i mitt All Star-lag i VM. Loui Eriksson har också varit suverän, liksom Johan Franzén. Därför var det ruskigt jobbigt att förlora Franzén efter första perioden mot tjeckerna. Det går inte att ersätta honom med någon.

– Han är så jäkla bra. En oerhört bra hockeyspelare. Det är tufft att torska en sån kille så tidigt i matchen. Å andra sidan har vi så bra lag så vi borde kunna vinna ändå, säger Gabriel Landeskog med befriande självkritik i rösten.

Tre Kronor byggdes för att vinna guld. Det blev respass mot Tjeckien i kvarten. Jag skrev i krönikan direkt efter slutsignalen att det var den största missen sedan OS i Salt Lake City, och så känner jag.

Floppen i OS i Vancouver 2010 var tung med det starka svenska laget. Samtidigt hade Slovakien lirare som Chara, Gaborik, Demitra, Marian Hossa, Handzus, Visnovsky, Palffy

Förlusten 2004 mot Tjeckien i World Cup i kvartsfinalen i Globen var ännu mer pinsam, 1-6, men då hade tjeckerna också starkast möjliga lag. I VM 2012 hade Tjeckien inte ens en målvakt från NHL. Men Jakub Kovar var riktigt jäkla bra.

Nej, det här var en fetsmäll som kräver noggrann genomgång av förbundskapten Pär Mårts med stab. Det blir inte roligt, men sånt är livet ibland.