Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Att lära sig av misslyckandet

Det är vad Svenska ishockeyförbundet måste göra efter VM 2012. Lära sig av misslyckandet. Oklart om det får några konsekvenser sett till personerna i organisationen, eller vad tror ni? Biljetthaveriet förstörde mycket av VM i Globen, helt klart. På isen gick det inte mycket bättre när det brände till.

Ryssland och förbundskaptenen Zinetula Biljaletdinov skapade ett lag där spelare, som vanligtvis knappt vet att linjen vid egen zon också är blå, jobbade hemåt för lagets bästa. Det blev guld.

Tre Kronors 7-3-förlust mot Ryssland sa väl egentligen rätt mycket om hur det stod till med defensiven. Och att besegra taktiskt skickliga Tjeckien två gånger under ett VM blev en gång för mycket.

***

För enskilda spelare betydde nog VM i Globen rätt mycket för den egna utvecklingen. Särskilt för de yngre.

För Färjestadsbacken Jonas Brodin, 18, blev det mest bara hyllningar från de etablerade svenska NHL-backarna. Även om han som minsting fick samla in puckarna efter träningarna.

Frågade om Brodin läste i tidningen (Expressen, så klart) om vad Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Niklas Hjalmarsson, med flera, sa om honom.

– Naaeeäh. Man har väl hört lite grann. Men man läser inte tidningen så jättemycket.

Sen kröp det i alla fram…

– Det är klart att få höra såna ord från såna spelare. Det är jättekul. Samtidigt är det fokus på nästa match som gäller. Men det är klart att det är kul att få höra såna ord.

***

Brynäsforwarden Jakob Silfverberg nådde inte upp till samma klass som i elitserien och SM-slutspelet. Han försökte, men verkade vara allmänt sliten.

Silfverberg upplevde ändå inte pressen och förväntningarna som något negativt:

– Absolut inte, snarare tvärtom. Det är kul att folk tror på en. Det är kul att det är höga förväntningar på oss. Det är därför vi håller på med det här, för att vi gillar pressen. Det var absolut ingen nackdel.

Lär sig förbundskapten Pär Mårts och landslagsledningen – och spelarna – något av besvikelsen med VM 2012?

– Ja, det känner jag. Jag har lärt mig oerhört mycket av det här VM:et även om det kanske inte har varit hundraprocentigt bra för mig. Det gäller att komma tillbaka nästa år och då komma tillbaka starkare, säger Jakob Silfverberg.