Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Brodin på väg in i VM-laget

Tre Kronor hade stora problem i 55 minuter mot Ryssland. På slutet såg man lite jävlaranamma. Men i den andra perioden förlorade man matchen. Förlustraden inför VM är nu fyra landskamper lång.

Roligast mot Ryssland? Färjestadsbacken Jonas Brodin, 18. JVM-backen har en tonårings pigga ben, men en 25-årings snabba tanke. Faktum är att jag tycker att han närmar sig en VM-plats mer och mer. De fem NHL-backarna Erik Karlsson, Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall, Victor Hedman och Niklas Hjalmarsson är VM-klara, om det löser sig med Karlssons försäkring. KHL-backen Staffan Kronwall lär ta den sjätte backplatsen.

Mot Ryssland tycker jag att Brodin visar varför han ska vara med. Hans snabbhet är hans styrka och han anpassar sig med lätthet till internationell toppnivå. Brodins smarta passning på blålinjen till backkollegan, HV 71:s Mattias Karlsson, var matchens läckerbit, sett med svenska ögon.

Till skillnad från Mattias Ekholm så hamnar Jonas Brodin sällan i situationer där han inte hinner ta ett enkelt och bra beslut.

När jag snackade med förbundskapten Pär Mårts i Gävle under finalspelet sa han om Jonas Brodin:

– Brodin tycker jag var en av Färjestads bästa backar nästan i slutet av slutspelet. Han har varit med oss förut och klarat oss så bra. Han är ju framtiden. I det här skedet kan han vara med och slåss om en plats.

Det här tycker jag fortfarande stämmer om Brodin.

***

Linus Omark gjorde en bra första period och fixade ett powerplay, sedan mattades han.

***

Bäst offensivt i Tre Kronor: Calle Järnkrok (fantastisk klubbteknik), Joel Lundqvist (för sin kampvilja och inställning, som fler borde ha), Niklas Olausson (för 3-1-reduceringen och ofta bra saker med pucken), Fredrik Pettersson (med sin speed och energi och sitt slit i boxplay).

***

Viktor Fasth gjorde sin första match på ett par veckor och var kanon i den första perioden (0-0). Tycker att han borde ha tagit Nikolaj Kuliomins 2-0-puck. Utan att vara professor på området borde den vinkeln vara avklippt.

***

Powerplay. Powerplay? Det var först i den tredje perioden som det small.

***

Fortfarande tas dåliga utvisningar. NHL-backen Victor Hedman har stora förväntningar på sig och behöver nog ett par matcher till för att ställa om både mentalt och till den större rinken i Europa.

***

Jonas Ahnelöv, Jesper Fasth, Johan Harju, Linus Omark och Patrik Zackrisson lär inte spela VM. I morgon mot Finland ska fler gallras bort inför USA-matchen på tisdag.

***

Att Gabriel Landeskog klev av på grund av en skada kändes inget vidare. Alls. Hoppas verkligen att Pär Mårts har rätt om att det rör sig om en lindrig liten grej.

***

Ottawas förstecenter Jason Spezza,28, tog kontakt med Kanadas VM-organisation och ville åka till Helsingfors och spela. Men fick besked om att truppen är full. Först till kvarn…

Spezza var skadad och missade OS i Vancouver. Han har spelat VM för Kanada 2008, 2009 och 2011, men har aldrig vunnit guld.