Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

JVM-lagets viktigaste lirare

Hoppas att ni njuter av julen var ni än är. Sent i morgon kväll börjar JVM och det är väl julmys om något för de lediga hockeyälskarna?

Djurgårdens Mika Zibanejad visade med två mål i genrepet mot Kanada att han tänker vara en ledande spelare i Sveriges JVM-lag.

Luleås målvakt Johan Gustafsson blir en annan.

Men det finns bara en lagkapten. Och det är Brynäscentern Johan Larsson. Gotlänningen som testade på fotbollen, men som tyckte att hockeyn var roligare.

Som om han hade något val med två storebröder (Emrik och Arvid) som båda spelar ishockey i division ett…

I augusti förra året såg jag den säsongens första träningsmatch för elitserielagen. Det var Brynäs som mötte Södertälje i Visby. Och det råkade vara Johan Larssons första match i Brynäströjan. När vi träffades för ett tag sedan i Gävle pratade vi om den där matchen på Gotland.

– Det var lite extra nervöst, om man säger så, säger Johan Larsson.

– Jag minns att vi förlorade och det var kul att debutera, just på hemmaplan.

Sedan dess har det hänt mycket för Johan Larsson. Han debuterade i elitserien i fjol och säsongen var helt okej. I år är han en av Brynäs ledande, och roligaste, spelare.

Och han kan fortfarande bli ännu bättre.

– Jag känner att jag vill förbättra nästan allt och bli lite snabbare på skridskorna. Jag försöker jobba med det varje dag. Så får man höra lite vad andra tycker att man ska bli bättre på så jag bollar lite idéer med folk, säger han.

Att det förresten blev Brynäs berodde på klubbens fina ungdomsverksamhet. Under uppväxtåren säger han sig inte ha haft något favoritlag i elitserien.

– Det var mycket landslaget, inte så mycket elitserien. Men Foppa hade jag så klart.

Johan Larsson är omtalat stark, och han har en enastående balans, och i den detaljen påminner han mig om Linus Omark, och kanske kanske även Peter Forsberg.

I JVM blir Johan Larsson oerhört viktig som lagkapten. Precis som Edmontons Anton Lander var i fjol, och som Washingtons Marcus Johansson året dessförinnan, och så vidare. När vi i framtiden ser tillbaka på detta JVM kommer vi att prata om Johan Larsson som Minnesotas Johan Larsson. NHL-spel närmar sig.

Genrepet mot Kanada var gissningsvis en viktig match för Johan Larsson. Redan efter 30 sekunder drog han på sig 2 + 10 för en tackling bakifrån. Men som en lagkapten förväntas göra kom han tillbaka starkt och ledde Sverige till seger genom att sätta matchavgörande 4-1 i powerplay i 5-3-segern.

Snart smäller det på allvar.