Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Fribergs frispel var underbart

Underbart att se Frölundas Sebastian Collbergs läckra teknik när han pillade in den första och matchvinnande straffen mot Schweiz och den fantastiske målvakten Lukas Meili.
Det var bara ett fel.
Det skulle aldrig ha behövt gå så långt som till straffar mot Schweiz.
Men 4-3-segern för Sverige i JVM ger ett bra upplägg inför nyårsnattens ryssrysare. Två poäng där och semifinalen…
Det som fortfarande måste förbättras för svensk del är de många onödiga utvisningarna. Bort med dem. Redan mot Lettland i premiären var det åtta tvåminutare.
Som lag kan Sverige fortfarande bli mycket bättre. Passningsspelet hackar.
Och i vissa situationer får Luleås Johan Gustafsson i målet strida lite för ensam. 3-3-målet i slutet borde ha varit hans, men i övrigt är han den toppmålvkt som Roger Rönnbergs lag behöver för att bråka om medaljerna. Gustafsson tog båda straffarna på slutet.
Timrås Max Friberg spelar med sån glädje och söker sig hela tiden till lägen rakt framför motståndarmålen så det känns helt naturligt att han redan har gjort fem mål i JVM. Däremot är det jättekonstigt att han hamnat i en sån skugga hemma i klubblaget Timrå där marken under Perra Johnssons fötter nu är på väg att rämna.
Jag tar det en gång till. Max Friberg har gjort fem mål på två matcher, plus en straff mot Schweiz som hade en så kaxigt skön efterföljande målgest att Calgarypubliken, som höll på Schweiz, kände sig tvungen att bua lite. Och domarna gav honom en tiominutare i statistiken för osportsligt uppträdande. Kära nån.
Defensivt är Färjestads Jonas Brodin den stora klippan och neutraliserade Schweizhotet Sven Bärschi fullständigt. Sven B fick i väg ett skott mot mål på 65 minuter.
Även AIK:s Patrik Nemeth gjorde en stor match, tycker jag.
Framåt jagade Mika Zibanejad något slags rekord i antal skott. Djurgårdscentern träffade mål tolv gånger! Och hans kedjekamrat Rickard Rakell pepprade i väg nio. Två spelare sköt 21 skott tillsammans. Bara skärpan saknades…
Även om det är svagt att tappa en 3-1-ledning i sista perioden mot Schweiz är det starkt att ändå vinna på straffar. Johan Gustafsson tog de två han fick emot sig.
Och skönt att se att lårskadade Johan Larsson kunde spela mot Schweiz. Ännu roligare att han såg som piggast ut under de fem förlängningsminuterna.
Efter ännu en skön svensk seger är det inga problem att drömma vidare om en rolig avslutning någon gång i januari 2012.

Men räcker det här verkligen till final? Hmm. Tveksamt.