Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Sjöberg

Vad väntar fotbollsstaden Norrköping på?

NORRKÖPING. Nio raka utan förlust.
Åtta segrar.
Fem poäng från serieledning.
6688 personer på Nya Parken.
Vad väntar ni på Norrköpingsbor?

Det är omöjligt att veta när raset kommer. Det enda vi vet är att det alltid kommer förr eller senare. Inget är för evigt och tar du något för givet är risken stor att du till slut tvingas konfrontera en jobbig ny verklighet. Hur du agerar då avgör också hur allvarligt raset blir. 1999 stod IFK Norrköping för en mäktig allsvensk spurt. Det som såg ut att bli en bottenstrid blev en femteplats och så tycktes allt okej. Mer än okej. När det nya millenniet skulle sparkas igång så fanns det stora förhoppningar om toppstrid. Att det man vant sig vid under 1990-talet skulle vända åter. I stället blev det början på klubbens tyngsta tid.

Den 28 oktober 2002 gjorde jag en intervju med Georgios Karathanasis. Det är inte så att jag minns den intervjun, men jag hittar den när jag googlar på hans namn. Vi pratade om den satsning klubben gjort inför säsongen. En satsning som skulle ge toppstrid, men som nu såg ut att sluta med ett präktigt fiasko.
”Det mesta har sett riktigt bra ut hela året, men ändå är det något som fattas”, sa ”Jojje” till mig. Kort därefter sköt han i stolpen borta mot Gif Sundsvall i den sista allsvenska omgången. Hade det skottet gått in hade ”Peking” hamnat på den kvalplats som nu i stället gick till IFK Göteborg.

Norrköping åkte ur allsvenskan och även om laget gjorde ett snabbt stopp i högsta serien 2008 så var det först 2011 som klubben var tillbaka på riktigt. Ordföranden Peter Hunt talade om att målet var topp fem. Managern Janne Andersson hade en betydligt nyktrare syn på sakernas tillstånd. Här handlade det om att överleva. Om att etablera. IFK har slitit. Jobbat för att hitta den stabilitet som krävs i högsta serien. Nu är den på plats. Då finns möjligheterna att bygga uppåt utan att det svajar så som det har gjort tidigare.

I dag kom Falkenberg till Nya Parken för att få stryk. Så kändes det på förhand. Så har det inte varit på länge i den här fotbollsstaden. Sporten ger inga garantier för någonting, men att man ens tror sig veta något säger en del om förutsättningarna. Efter åtta raka matcher utan förlust, det har dessutom blivit sex segrar på dessa, så fanns det ingen anledning att tro något annat än att IFK skulle vinna det här. Känslan var riktig.

Det trevades möjligen lite i starten, men snart nog blev ändå styrkeförhållandena tydliga. Falkenberg kröp hem, lät Hakeem Araba lufsa omkring ensam på topp i förhoppningen om att någon långboll skulle träffa rätt. Hemmalaget rullade tålmodigt boll för att hitta luckan, men det var en dålig rensning som gav Nikola Tklalcic läget som i sin tur gav 1–0. När Emir Kujovic sedan rullade in 2–0 var det klart trots att mer än halva matchen återstod.

Falkenberg saknade kvalitet, IFK Norrköping hade för mycket och publiken kunde i andra halvleken lugnt vänta in det allsvenska vårslutet. Ett mäktigt tryck stängde ner… Nej, så var det inte alls.

Klacken i Curva Nordahl sjöng konstant. De sjunger när jag sitter här. De ropar att de vill se sitt IFK. Laget har lämnat planen, men ståplats förstår vad det är de är med om nu. De sjunger in sina spelare. Firar ihop. Hur är det med staden i övrigt? När klacken bad om hjälp från sittplats blev det bara ett mummel till svar. Fem gånger om. Totalt kom det alltså 6688 personer till den här matchen. Vad väntar fotbollsstaden Norrköping på? Var är publiken. Det blåste den del, men solen sken under matchen, det var söndag och ert lag är i toppen av allsvenskan igen. Jag trodde att ni hade längtat? Jag trodde att ni hade väntat? Det märks inte.

Hur det här året slutar för ”Peking” är oerhört svårt att sia om. Vad händer med Emir Kujovic? En skada på fel spelare och den talangfulla, men tunna truppen riskerar att tappa. Men nu är nu och ibland är det faktiskt bäst att leva i nu. Man vet aldrig när raset kommer.

Sjöberg på Twitter