Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bamse, en dopad fuskare

Det är klart att det blev en diskussion. På något annat sätt kunde det inte sluta. Jag menar, om man nu hävdar att man har satt ihop världens bästa fotbollslag så kommer det att argumenteras. Att det var ett tecknat lag spelar liksom ingen roll. Så det var där vi hamnade, på Twitter naturligtvis. Det är ju där det diskuteras nu. Patrik Larsson kontrade i sin egen blogg, men de flesta valde sina 140 tecken.

Många, inte minst Larsson som ni kan se, hade givetvis invändningar. Kid Cox, Känguru Kid och så klart Gordon Stewart var några av namnen som borde ha fått plats enligt läsare. Enda anledningen till att jag valde bort Gordon är för att han så tragiskt dog i den där flygkraschen. Ännu fler argumenterade för ännu fler Åshöjden-lirare.

Det är som det är med den saken. Glädjande nog var det ändå få som ville ha in Benny Guldfot i elvan. I mitt lag får han inte plats på bänken. Inte ens på läktaren. Benny är en fuskare. Magiska skor, vad är det ens? En twittrare gick så långt som att konstatera att Benny Guldfot ”symboliserar allt som gått snett med ungdomen.” Ja, kanske är det så. Benny är snäll, men han vet också om att han egentligen tar en plats från en bättre spelare tack vare sina fuskdojor. För mig är Benny som Bamse.

Jag har inget att säga om Bamses påstått politiska hemvist. Jag pratar fotboll här. Jag pratar om matchen mot vargarna. Vargarna spelar fult. Det är det ingen som kan säga något om. Främst handlar det om krokben och det är väl någon stackars igelkott som går i backen, men herregud. I fotboll ingår det att ta till sådana saker och om domaren ser det så blir det frispark, gult kort eller i värsta fall rött. Vargen får dock mer skit för sitt krokben än den där Devaux eller vad han heter, han som vispade till en motståndare med klubban när spelet inte var igång?

Så Bamse kliver in med sin rättfärdiga ton och berättar att så där får man inte hålla på. Att han själv är dopad är tydligen helt okej. För det är han ju. Full av Dunderhonung tar han plats i motståndarlaget för att ta frisparken eller straffen eller vad det nu var för något som kom sig av krokbenet. Vargen tar plats i mål och konstaterar kaxigt att: ”Jag är en världsfenomenal målvakt. Du kan aldrig göra mål på mig.” Vargen har rätt. Han räddar bollen, men vad hjälper det? Det dopade skottet är så hårt att han flyger rätt över mållinjen med bollen i famnen.

Så det som i den riktiga fotbollsvärlden hade gett en lång (livstids?) avstängning hyllas här som rätt och riktigt samtidigt som det som alltså i värsta fall hade betytt ett rött kort (Hur hade du dömt, Lerjéus?) döms betydligt hårdare. Och då har jag inte ens nämnt den där stolen som Skalman sitter i och som räddar alla skott. Herregud, vi tjatade om målkameror i tjugo år och är väl ännu inte framme. Vad tror ni vi hade tyckt om en stol som automatiskt stoppar alla avslut?

Att Kim Christensen försökte flytta på en stolpe en gång framstår ju som ganska löjligt i jämförelse.

Jag är ingen absolutist när det kommer till fotbollen. En del fuskande får man använda sig av. Dra i tröjor, filma eller lägga krokben till exempel. Det finns dock gränser. Att låtsas som att ens näsben har gått av när någon snuddar vid hakan är att gå lite långt. Att sparka någon så illa att det innebär allvarliga skador är riktigt illa. Att dra på sig magiska skor eller käka Dunderhonung, det faller långt utanför skalan. Så Benny Guldfot platsar inte och det är mitt lag. Jag gör som jag vill. Nu ska jag bara övertyga Susannah om att den där Bamsetröjan som Ellis, fyra månader, är så söt i inte ska följas av fler.

***

Match i kväll. Det ska bli mycket intressant att se om Kalmar FF är på väg att komma igång och det ska bli minst lika intressant att se om IFK Göteborg fortsätter att spänna sina muskler. Det här är en tuff utmaning för Blåvitt, men de har ju sett ruskigt starka ut. Inte minst defensivt. Klarar verkligen den här målsvaga av att slå hål på det? Jag tvivlar. Jag säger att IFK vinner med 2–0 och att de därmed (tillfälligt?) tar över serieledningen och på samma gång sätter viss press på Elfsborg, Malmö FF och AIK inför deras kommande matcher.

***

Själv ska jag inte på match förrän på måndag. Känns lite märkligt faktiskt, men samtidigt helt okej. Det har varit ett sjukt tempo här ett tag. Jag kör ner till Åtvidaberg på måndag. Det vet ni att jag tycker om.

***

Jag fortsätter tjata om vår podd. In och lyssna.

***

Ni vet kanske också att jag brukar tjata om The Shield. Det är fortfarande världens bästa tv-serie genom tiderna och den ligger på Netflix (alla sju säsongerna) så det är bara att kolla in. Den enda serie jag har sett som bara blir bättre och bättre dessutom. Sista säsongen är grekiskt drama. Men jag skulle även vilja pusha lite för en betydligt nyare serien, nämligen Bloodline. Riktigt bra. Kolla in, om ni redan har sett The Shield vill säga.

***

Som sagt, vi jinxade vädret rätt bra i podden. Älskar den äkta majkänslan.

Sjöberg på Twitter