Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Sjöberg

En tung, men nyttig påminnelse för Malmö FF

Första riktiga testet. 
Då misslyckades Malmö FF.
En isländsk kanon krossade antagligen en hel del himmelsblå illusioner.
Det kostade en cuptitel, men kan vara en nyttig påminnelse inför en lång SM-guldkamp.

Det dröjde en minut så slickade Anton Tinnerholm, flåsad i nacken av norsk nyförvärvsentusiasm, den offensiva kortlinjen. Inspelet nådde inte önskad adress, men starten påminde om alla andra matcher vi sett med svenska mästarna i cupen hittills under vårvintern. En blå våg av offensiva idéer som krossat allt i sin väg. Nu skulle det ändå bli det första riktiga testet. Allsvenska Örebro, höstens lag 2014 tillsammans med de då blivande mästarna, stod på andra sidan. Alexander Axéns passningstrygga omställningslag ser på papperet ut att vara byggt för att knäcka ett lag som Malmö FF. Ändå var det nog ingen som trodde något annat än att favoriterna skulle vinna enkelt. Inledningen antydde inte heller något annat. Snart nog hittade gästerna ändå en bekväm försvarsposition. Hemmalaget fortsatte att söka kanterna, men även om laget kom runt på ett fint sätt var det ineffektivt.

Det dröjde 21 minuter innan Jacob Rinne tvingades till en något svårare aktion i ÖSK-målet. Effekten av detta uteblev dock. I stället kom 0–1 när Örebro kontrade. Bollen nådde ut till Logi Valgardsson och nyförvärvet dundrade in ledningsmålet för de svartklädda.

Resten av halvleken ägnades mest åt bollrullande och uteblivna löpningar. Det var ett förvånansvärt stillastående Malmö. Den offensiva entusiasm vi charmats av i gruppspelet var som bortblåst. Endast en högklassig aktion av Markus Rosenberg doftade kvittering och guldklass, men bollen svedde bara yttersidan av krysset. Pausvilan gav ingen direkt bättring. Efter ytterligare en kvart av gåfotboll kom till slut en påminnelse om varför Malmö FF är den stora favoriten till SM-guldet.

Yoshimar Yotún tog kommandot om vänsterkanten. Signalen var tydlig. Börja springa. Löpningarna födde det passningsspel som är det bästa i svensk klubblagsfotboll och så var trycket i gång. Ändå blev det aldrig riktigt farligt. ÖSK drog sig tillbaka ytterligare, ytorna krympte och det tycktes stressa hemmalaget. Pressen översattes till en nick av Rosenberg i ribbans överkant och ett par blockerade skott utifrån. När allt var över hade svenska mästarna påmints om en allsvensk sanning. Den dag ett lag inte gör jobbet så kommer förlusten. Då spelar det ingen roll vilka namn som står på ryggarna.

Det må ha kostat en cuptitel, men det är ju inget ovant i Malmö FF. Klubben har inte höjt den bucklan sedan den hette Scandiacupen. Dock kan det vara en god läxa att studera inför den allsvenska starten. Räkna med att Åge Hareide kommer att göra det. Örebro SK å sin sida har påmint om sin existens. Ett skadedrabbat lag, där dessutom anfallaren Marcus Pode tvingades kliva av i slutet av första halvlek, är redo att bygga vidare på det man gjorde under hösten.

Sjöberg på Twitter